poniedziałek, 7 września 2015

Biszkopt z jabłkami

Poprzedni tydzień spędziłam na poszukaniu krasnoludków we Wrocławiu. Choć słońce przyjemnie grzało, spacerując po parku usłanym suchymi liśćmi, można już było usłyszeć pod stopami jesień. Z tą porą roku bezsprzecznie kojarzą mi się ciasta z jabłkami. Dlatego też, zaraz po powrocie do domu, upiekłam biszkopt z antonówkami i nutką cynamonu. Wyszedł bardzo smaczny - delikatny, puszysty, lekki i wilgotny. Długo zachowuje świeżość.


Biszkopt z jabłkami

Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki octu winnego białego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 duże jabłka (ok. 750 g), obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w dużą kostkę


Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, spryskać olejem lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Jajka dobrze zmiksować z cukrem. Dodać olej i ocet. Mąkę przesiać z sodą i cynamonem i dodać do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownicy. Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka.

Piec przez 50 min., do tzw. suchego patyczka.

Tadam!


21 komentarzy:

  1. prezentuje się świetnie i już w jesiennym klimacie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu "jesień idzie, rady na to nie ma!":)

      Usuń
  2. Prosto i pysznie...tak jak lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi też jesień kojarzy się z jabłkami, zdecydowanie ! :) A ten kocur jest cudny, moja Bebe też tak czai się na ciasta :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli wszystkie koty lubią słodki zapach:)

      Usuń
  4. Takie ciasta uwielbiam! Pełne jabłek...eh, jesień! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na biszkopt, bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow wygląda niezwykle apetycznie <3 A ja kocham ciasta z jabłkami *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. U mnie winny biały (jabłkowy też pewnie się sprawdzi). Dziękuję za zauważenie tego mojego niedookreślenia;)

      Usuń
  8. Musiał pięknie pachnieć, choć już zdecydowanie jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciacho kojarzy mi się bardzo z dzieciństwem :) Bardzo często moja mama robiła taki biszkopt z owocami i świeżutki prosto z pieca zawsze cały schodził :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  10. Sięgam po kawałek tego pysznego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale to musiało być dobre ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam jesienne ciasta z dodatkiem cynamonu :). A tam widzę, że kiciuś chce zjeść kawałeczek ciasta ;). Piękny jest, również kocham kotki.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)