22.2.15

Pancakes

Zawsze gdy jestem na wakacjach typu all-inclusive liczę, że na śniadaniach będą smażyć pancakes. Uwielbiam jeść je z dżemem figowym lub plastrem miodu, siedząc na tarasie z widokiem na morze. Ach & och! Ale wróćmy do rzeczywistości... Drugi raz wzięłam udział w blogerskiej akcji wspólnego pieczenia Wypiekanie na śniadanie. Choć tym razem powinna nazywać się raczej Wysmażanie na śniadanie, ponieważ w ten weekend wszyscy smażymy właśnie pankejki. Idealne na leniwe śniadanie, słodki obiad lub poprawiającą humor kolację po ciężkim dniu. Puszyste i bardzo sycące.


Pancakes
(źródło przepisu)

Składniki (na ok. 10 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam 1 łyżeczkę)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła

Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać, a następnie połączyć je z mlekiem i masłem i dodać do mąki. Smażyć na suchej patelni.  Podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania.

Smacznego!



W akcji Wypiekanie na śniadanie - Pancakes udział wzięli:



English version

Pancakes
(source)

Ingredients (makes about 10):
  • 2 cup flour, sifted
  • 3 tsp baking powder (I added 1 tsp)
  • 3 heaped tbsp sugar
  • pinch of salt
  • 2 eggs
  • 1 1/2 cup milk
  • 75 g melted butter

Mix together: flour, baking powder, sugar and salt. Beat the eggs and combine with milk and butter, add to the flour. Dry fry. Serve with maple syrup, honey etc.

Enjoy!

Brak podobnych postów

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger