środa, 18 lutego 2015

Cynamonowe muffiny nadziane Nutellą

Zawsze jest pora na dobre muffiny! To najlepsze wypieki, jeśli w środku tygodnia zachce się nam czegoś słodkiego. Ich zrobienie zajmuje tylko chwilę, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Moje dzisiejsze muffiny mają nutellowe nadzienie i cynamonową posypkę - całkiem udana kombinacja smaków.
 


Cynamonowe muffiny nadziane Nutellą
(źródło przepisu)

Składniki (na 7 - 8 sztuk):
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 7 - 8 łyżeczek Nutelli
Cynamonowa posypka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła, rozpuszczonego


Piekarnik rozgrzać do 200 st.

W jednej misce połączyć: mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej: mleko, olej, jajko i wanilię. Połączyć i wymieszać zawartość obu misek.

Do papilotek nałożyć po 1 łyżce ciasta. Na środek dodać po 1 łyżeczce Nutelli. Wierzch przykryć ciastem tak, aby przykrył nadzienie.

Piec 13 - 15 min. lub do tzw. suchego patyczka. W międzyczasie przygotować posypkę - wymieszać cukier, cynamon i rozpuszczone masło.

Gdy muffiny nieco ostygną, zamaczać ich wierzch w posypce.

Smacznego!



English version

Nutella Stuffed Cinnamon Muffins
(source)

Ingredients (makes 7 - 8):
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1/2 cup sugar
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp nutmeg
  • 2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 3/4 cup milk
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 1 large egg
  • 1 tsp vanilla extract
  • 7 - 8 tsp Nutella
For the cinnamon sugar topping
  • 1/4 cup sugar 
  • 2 tsp cinnamon
  • 3 tbsp unsalted butter, melted

Preheat oven to 400 degrees F.
 
In a large bowl, combine flour, sugar, cinnamon, nutmeg, baking powder and salt.
In a large glass measuring cup or another bowl, whisk together milk, vegetable oil, egg and vanilla. Pour mixture over dry ingredients and stir using a rubber spatula just until moist.
 
Scoop a spoonful of batter evenly into the muffin tray. Drop 1 teaspoon Nutella into the center of each cup. Top with remaining batter to completely cover the filling.
 
Place into oven and bake for 13-15 mins, or until a tester inserted in the center comes out clean.
 
To make the cinnamon sugar, combine the cinnamon and sugar. When the muffins are done, cool for 10 mins and dip the muffin crown into the melted butter and then into the cinnamon-sugar mixture.
 
Enjoy! 

 
 
 

13 komentarzy:

  1. jeeeejuuuś ale super wyglądają, wiem, że nie zgadzają się z filozofią mojego bloga, ale naprawdę z chęcią bym je zrobiła na jakąś imprezę dla znajomych!Byliby zachwyceni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zdecydowanie! Padli by ci do stóp;)

      Usuń
  2. Wyglądają obłędnie! Kusisz, a ja od dzisiaj na diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście z wyglądu przypominają pączki:)

      Usuń
  4. Wyglądają jak bułeczki! Śliczne, szczególnie ich wierzch z tym cukrem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się - muffiny zawsze są mile widziane :) Twoje wyglądają niesamowicie kusząco, ta posypka, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypchane po brzegi Nutellą wspaniałości ;-) Skusiłbym się i na pewno nie skończyło by się na jednej ;-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności :) Wszystko, co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. One muszą być pyszne, nie dość że cynamon to jeszcze nutella, mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam i wyszły PRZEPYSZNE!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hurra! To zdecydowanie najlepszy komentarz, jak mogłam dostać:)

      Usuń

Zostaw coś od siebie:)