Zawsze gdy jestem na wakacjach typu all-inclusive liczę, że na śniadaniach będą smażyć pancakes. Uwielbiam jeść je z dżemem figowym lub plastrem miodu, siedząc na tarasie z widokiem na morze. Ach & och! Ale wróćmy do rzeczywistości... Drugi raz wzięłam udział w blogerskiej akcji wspólnego pieczenia Wypiekanie na śniadanie. Choć tym razem powinna nazywać się raczej Wysmażanie na śniadanie, ponieważ w ten weekend wszyscy smażymy właśnie pankejki. Idealne na leniwe śniadanie, słodki obiad lub poprawiającą humor kolację po ciężkim dniu. Puszyste i bardzo sycące.
Pancakes
(źródło przepisu)
Składniki (na ok. 10 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam 1 łyżeczkę)
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać, a następnie połączyć je z mlekiem i masłem i dodać do mąki. Smażyć na suchej patelni. Podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania.
Smacznego!
W akcji Wypiekanie na śniadanie - Pancakes udział wzięli:
- Bożena - Moje domowe kucharzenie...
- Aga - Aga w kuchni
- Monika - Niezapomniane smaki
- Małgosia - Smaki Alzacji
- Kasia - Mia cucina
- Kinga - Małe Kulinaria
- Magda - Magda Teresiak
- Iza - Smaczna Pyza
- Ala - Ala piecze i gotuje
- Edyta - Pasja smaku
- Ewelina - Stylowa kuchnia
- Dorota - Moje Małe Czarowanie
- Nina - Gotuj - Sam
English version
Pancakes
(source)
Ingredients (makes about 10):
- 2 cup flour, sifted
- 3 tsp baking powder (I added 1 tsp)
- 3 heaped tbsp sugar
- pinch of salt
- 2 eggs
- 1 1/2 cup milk
- 75 g melted butter
Mix together: flour, baking powder, sugar and salt. Beat the eggs and combine with milk and butter, add to the flour. Dry fry. Serve with maple syrup, honey etc.
Enjoy!