niedziela, 1 marca 2015

Drożdżowe ślimaczki z dżemem

Przepadam za wszystkimi drożdżowymi wypiekami. Żadne eleganckie ciastko nie może równać się ze słodką drożdżówką. Do tej korzystałam jednak z przepisów z książek kucharskich lub innych blogów, uważając, że trzeba posiadać jakąś tajemną wiedzę, która pozwoli okiełznać kapryśne drożdże. W końcu postanowiłam spróbować i upiec coś własnego pomysłu. Drożdżówki wyszły naprawdę smaczne! Puszyste, lekko waniliowe ciasto bez jajek, posmarowane dżemem truskawkowym i zawinięte w ślimaczki.


Drożdżowe ślimaczki z dżemem

Składniki (na 8 drożdżówek):
  • 450 g mąki, przesianej
  • 7 g suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 200 ml mleka (u mnie sojowe waniliowe)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej, opcjonalnie
  • ok. 250 g dowolnego dżemu, marmolady lub powideł (u mnie dżem truskawkowy)

W misie miksera wymieszać: mąkę, drożdże, cukier i sól. W garnuszku podgrzać: mleko, masło i wanilię tak, aby masło rozpuściło się. Ostudzić do letniej temperatury, nie może być gorące!

Mokre składniki dodać do suchych i wyrabiać mikserem z końcówkami hakami ok. 5 min., aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. (ja wstawiam misę do piekarnika rozgrzanego do 50 st.).

Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 40 x 25 cm. Posmarować dżemem i zawinąć jak roladę. Pokroić ostrym nożem w plastry o grubości ok. 3 cm. Ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do góry. Odstawić do wyrastania na ok. 1 h, do podwojenia objętości.

Piec przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

Smacznego!


English version

Jam Rolls

Ingredients (makes 8):
  • 450 g flour, sifted
  • 7 g dry yeast
  • 50 g sugar
  • pinch of salt
  • 70 g butter
  • 200 ml milk
  • 1 tsp vanilla paste
  • about 250 g jam

In a bowl of stand mixer, mix together: flour, yeast, sugar and salt. In a small pot, heat milk, butter, and vanilla over medium-low heat until butter is melted. Cool to lukewarm temperature.

Add the wet ingredients to the dry indredients and mix for about 5 mins, until the dough becomes smooth and elastic. Cover bowl with kitchen towel and let dough rise in warm place for 15 mins.

Roll into a 40 x 25 cm rectangle. Spread with  jam and roll like a swiss roll. Using a very sharp knife cut the dough into about 3 cm wide strips. Place cut side up on a baking tray lined with baking paper. Let rolls rise for 1 h, until doubled in size.

Bake for 15 mins in temperature 200 C.

Enjoy!


13 komentarzy:

  1. Jakie urocze! Aż szkoda zjadać takie ślimaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ,ale podwoiłabym składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bałam się, że mi nie wyjdą - następnym razem zrobię więcej;)

      Usuń
  3. Miałam w planie w ten weekend je zrobić ale niestety brakło czasu ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ślimaczki :-) z chęcią bym zjadła takie do herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe te Twoje ślimaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ślimaki Ci wyszły :) Również jestem fanką wszelkich drożdżowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie!! I piekne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No takie komplementy, to ja bardzo lubię;) Dziękuję!

      Usuń
  8. Rozkoszne te ślimaczki :)
    Też się kiedyś bałam drożdżowego, obecnie bardzo mnie relaksuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)