niedziela, 8 marca 2015

Sernik Tahini

W powietrzu coraz bardziej czuć wiosnę. Tym razem jej zapach pomieszał się z oszałamiającym zapachem tahini, który wypełnił cały dom. Tahini to pasta z nasion sezamu, którą można spotkać w przepisach kuchni m.in. arabskiej, chińskiej czy greckiej. Sprawdza się zarówno w potrawach słonych, jak i słodkich.

Ten sernik smakuje jak najlepszy sernik chałwowy. Jeśli zatem lubicie chałwę, to coś dla Was! Jest intensywny w smaku, wilgotny i kremowy. Łatwy do zrobienia, nie opada ani nie pęka. Bardzo polecam!


*Dobre rady dotyczące pieczenia idealnego sernika:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)
  • ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał



Sernik Tahini

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód
  • 220 g ciasteczek owsianych (u mnie San Złotokłose)
  • 70 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku (u mnie Piątnica)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 230 g pasty sezamowej tahini (u mnie z kakao)

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 160 st.

Ser zmiksować z cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę i tahini. Masę wlać na podpieczony spód.

Piec przez 50 - 55 min.

Smacznego!


English version

Tahini Cheesecake

Ingredients (23 cm springform cake tin):

For the base
  • 220 g oats  cookies
  • 70 g butter, melted
For the filling
  • 1 kg cheese for cheesecakes
  • 1 cup sugar
  • 3 eggs
  • 1 tbsp flour
  • 230 g tahini

Preheat the oven to 180 C. Line the base of a cake tin with baking paper.

For the base, blitz the cookies in a food procesor, or crumb with a rolling pin, and mix with the melted butter. Press the biscuit mix evenly into the base of prepared tin. Bake for 10 mins. Remove from the oven and reduce temperature to 160 C.

Mix the cheese and sugar. Add the eggs, one at a time. Add the flour and tahini.
 
Pour the mixture on the cookies base.

Bake for 50 - 55 mins.

Enjoy!

16 komentarzy:

  1. Jaki aksamitny! Musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis na sernik, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym się z Tobą podzieliła;)

      Usuń
  3. Uwielbiam tahini, uwielbiam sernik... :D Poza tym - świetna łopatka do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fiu fiu, u Ciebie też pięknie :p

    OdpowiedzUsuń
  5. Tahina to może być całkiem ciekawy dodatek do sernika ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda jak sernik, a smakuje jak pyszna chałwa polecam,goscie będą mile zaskoczeni

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędny!
    Chodzi za mną od jakiegoś czasu, w końcu muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tahina plus ser muszą być doskonałym połączeniem, biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda genialnie i musi być tak samo pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mamy taką samą łopatkę do ciasta ;-) a sernik boski- szczególnie podoba mi się ciasteczkowy spód ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawe połączenie, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)