niedziela, 15 marca 2015

Mazurek malinowy z bezami

Już za trzy tygodnie Wielkanoc! Mam wrażenie, że jeszcze nie opadł kurz z przyprawy korzennej po Bożym Narodzeniu, a już trzeba myśleć o przepisach na mazurki i baby, które zachwycą całą rodzinę. Swoje przygotowania zaczynam od przepysznego mazurka malinowego z bezami. Klasyczne kruche ciasto 3:2:1 (3:2:1 oznacza stosunek proporcji mąki, masła i cukru) komponuje się wręcz idealnie z kwaskowatym dżemem z malin i słodkimi, chrupiącymi bezami. Ciasto można zagnieść wieczorem przed pieczeniem, a bezy upiec nawet wcześniej.


Mazurek malinowy z bezami
 
Składniki (na kwadratową formę 25 cm lub jeszcze większą):
 
Kruche ciasto
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na min. 30 min. (lub całą noc). Oddzielić 1/4 schłodzonego ciasta i odłożyć na bok. Pozostałą częścią wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonej wcześniej części uformować wałeczki grubości palca i ułożyć dookoła spodu tak, aby powstały jego wypukłe brzegi, docisnąć. Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 20 min., na złoty kolor.

Bezy
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
Białka ubić z solą na sztywno na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodawać partiami cukier. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można też nakładać ją po prostu łyżką, bezy i tak potem rozkruszymy). Piec w 150 st. przez ok.65 min. (im dłuższy czas pieczenia, tym bezy będą bardziej kruche, bez ciągnącego się środka). Bezy można przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ponadto
  • 280 g dżemu malinowego
Ostudzone ciasto posmarować dżemem malinowym. Na wierzch rozkruszyć bezy.

Smacznego!




24 komentarze:

  1. Pokruszone bezy ślicznie wyglądają na tym mazurku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, kruche ciasto maliny i bezy cóż więcej potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kłaniam się w jego stronę, bajecznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W zeszłym roku piekłam mazurek z bezą i był świetny, więc spodziewam się, że Twój też smakuje bardzo dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda genialnie! Chyba taki w tym roku zrobię na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! u mnie wszystkim bardzo smakował:)

      Usuń
  7. Nie za wcześnie? Kiedy są święta? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za 21 dni będziesz już siedział na świątecznym śniadaniu;)

      Usuń
  8. Prezentuje sie idealnie!! A smaki muszą być niebiańskie ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. mazurek pychota,w zeszłym roku znalazłam tu mazurek pomarańczowy,był swietny,ale ten malinowy jest tez pyszny !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł - prosty, a wygląda cudownie :) A smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój mazurek kusi bardzo...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł z tą bezą na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo kuszący! :) Zaś dodatek w postaci bezy - świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prześliczny ci wyszedł ten mazurek!

    OdpowiedzUsuń
  15. tak piękny ten mazurek, że ma się ochotę natychmiast go robić!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)