sobota, 21 marca 2015

Babka murzynkowa

Pora na drugi słodki przepis na Wielkanoc! Tym razem postanowiłam upiec babkę z kakao i jogurtem. W smaku przypomina ona tradycyjnego murzynka, więc jeśli lubicie to ciasto, będziecie zadowoleni. Babka wychodzi dosyć ciężka, gliniasta i sycąca.  


Babka murzynkowa

Składniki (na formę do babki ok. 2 l):
  • 450 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g kakao
  • 200 g cukru
  • 130 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Piekarnik rozgrzać do 160 st.

Mąkę, sodę oczyszczoną i kakao przesiać i odstawić na bok.  Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, jedno po drugim. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem. Całość zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki.

Piec ok. 70 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja V

English version

Cacao Babka

Ingredients:
  • 450 g flour
  • 2 tsp baking soda
  • 80 g cacao
  • 200 g sugar
  • 130 g butter
  • 3 eggs
  • 250 g plain yogurt

All ingredients should be at room temperature.
 
Preheat the oven to 160 C.

Sift together: flour, baking soda and cacao, set aside. Cream the butter with sugar. Add the eggs one at a time. Alternately ad the flour and yogurt. Mix until just combined. Spoon the batter into a greased and floured babka tin.

Bake for about 70 mins, until a skewer inserted into the babka comes out clean.

Enjoy!




12 komentarzy:

  1. Świetna babka :) Super pomysł na wykorzystanie przepisu na murzynka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna ! Kocham wszystko co czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka mocno czekoladowa, wilgotna babeczka jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  4. Murzynek to dla mnie zawsze trochę powrót do dzieciństwa, więc może, może na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez babki nie ma świąt! :) Na jogurcie, z dużą ilością kakao - musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczki czekoladowe to moje ulubione :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, prezentuje się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię murzynka, fajnie, że go upiekłaś w takiej formie na babkę :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)