Pora na drugi słodki przepis na Wielkanoc! Tym razem postanowiłam upiec babkę z kakao i jogurtem. W smaku przypomina ona tradycyjnego murzynka, więc jeśli lubicie to ciasto, będziecie zadowoleni. Babka wychodzi dosyć ciężka, gliniasta i sycąca.
Babka murzynkowa
Składniki (na formę do babki ok. 2 l):
- 450 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g kakao
- 200 g cukru
- 130 g masła
- 3 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 160 st.
Mąkę, sodę oczyszczoną i kakao przesiać i odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, jedno po drugim. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem. Całość zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki.
Piec ok. 70 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
English version
Cacao Babka
Ingredients:
- 450 g flour
- 2 tsp baking soda
- 80 g cacao
- 200 g sugar
- 130 g butter
- 3 eggs
- 250 g plain yogurt
All ingredients should be at room temperature.
Preheat the oven to 160 C.
Sift together: flour, baking soda and cacao, set aside. Cream the butter with sugar. Add the eggs one at a time. Alternately ad the flour and yogurt. Mix until just combined. Spoon the batter into a greased and floured babka tin.
Bake for about 70 mins, until a skewer inserted into the babka comes out clean.
Enjoy!