Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej, zrobiłam tylko wielkie oczy i pomyślałam: o fuu! Z ciekawości postanowiłam ją jednak zrobić w tym roku i wiecie co? Okazała się zaskakująco smaczna! A pisze to ktoś, kto naprawdę nie znosi majonezu (ma wręcz majonezofobię;)) i toleruje go wyłącznie raz do roku w jajkach faszerowanych przygotowanych przez swoją Babcię. Ta babka wychodzi wilgotna, mięsista, odpowiednio słodka i przede wszystkim - wcale nie czuć w niej majonezu. Jest banalnie łatwa do zrobienia.
Babka majonezowa
(źródło)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 175 st. (u mnie 160 st. z termoobiegiem).
Wszystkie składniki na babkę umieścić w misie miksera i miksować przez 3 - 5 min. (aby cukier rozpuścił się). Ciasto przelać do natłuszczonej formy (wychodzi bardzo rzadkie).
Piec przez 40 - 50 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
English version
Mayonnaise Babka
Ingredients:
- 1/2 cup flour
- 1/2 cup potato flour
- 1 cup sugar
- 4 large eggs
- 3/4 cup mayonnaise
- 2 tsp baking powder
Preheat the oven to 175 C.
Put all the ingredients in a mixer bowl and mix for 3 - 5 mins. Pour the mixture into greased babka tin.
Bake for 40 - 50 mins or until a skewer inserted into the babka comes out clean.
Enjoy!