czwartek, 2 kwietnia 2015

Babka piaskowa

W te Święta mam do upieczenia 12 ciast, w tym babkę piaskową. To niby łatwe ciasto. Niby. Aby wyszło, wystarczy przestrzegać trzech prostych zasad: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, mąkę należy przesiać, a także należy miksować tylko do połączenia się składników. Pierwszą babkę piekłam z przepisu z Moich Wypieków - klik! i niestety zaliczyłam poważną wpadkę cukierniczą. Wyszedł zakalec. Niezrażona porażką (choć mocno wkurzona) zrobiłam jeszcze jedno ciasto, tym razem z przepisu siostry mojej Babci. Ta babka wyszła bardzo smaczna, puszysta i na szczęście bez zakalca. Taka prawdziwa piaskowa. Niestety krzywo wyrosła, przez co straciła na wyglądzie, ups;)


Babka piaskowa
(źródło: siostra mojej Babci;))

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło
  • 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 170 st. (choć następnym razem rozgrzeję do 160 st.).
 
Żółtka zmiksować z cukrem i masłem. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać razem i dodać do masy maślanej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przelać do natłuszczonej formy.
 
Piec przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja V
 






10 komentarzy:

  1. Babka wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna babka :) Tradycyjna piaskowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie doszłam do tego, że nie lubię takie jtradycyjnej:P Ale inni testerzy byli zachwyceni

      Usuń
  3. Baba piaskowa - mogłabym ją jeść cały rok :P!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna ,sporo pracy miałaś.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna i najprawdziewsza babka piaskowa,wspomnienie dzieciństwa,polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rustykalnie, czyli tak, jak wielkanocna baba wyglądać powinna :) Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na sfotografowanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha babka. Pytanie co do masla, u nas kostka to 250 gramow, aw przepisie? Chcialbym upiec do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie rzeczywiście jest kostka 250 g, ale ja dałam 200 i też wyszło☺

      Usuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)