9.4.15

Ciasto czekoladowo-malinowe Nigelli

Są dni w życiu, w których potrzebujemy czekolady. I to bardzo. Jednak zamiast zjedzenia po prostu tabliczki czekolady (albo i dwóch),  lepiej upiec sobie coś pysznego. Mistrzynią sprawiania sobie takich słodkich przyjemności jest Nigella Lawson i to właśnie z jej przepisu skorzystałam, żeby zrobić ciasto czekoladowe z dżemem malinowym, nazwane ciastem z zapasów. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie, bez użycia miksera. Wychodzi bardzo smaczne, puszyste i lekkie. Od razu zjadłam dwa kawałki i szybko podniósł mi się poziom endorfin. Zamiast dżemu malinowego można użyć innego, np. pomarańczowego lub morelowego. Polecam!




Ciasto czekoladowo-malinowe z zapasów
(źródło: Jak być domową boginią Nigella Lawson)

Składniki (na tortownicę 18 - 20 cm):
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 300 g dżemu malinowego
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 rozkłócone jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.

W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladą, nieco ostudzić.  Dodać: dżem, cukier, sól i jajka i wymieszać wszystko dokładnie drewnianą łyżką. Małymi porcjami dodawać mąkę i starannie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy.

Piec przez ok. 50 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!


English version

Nigella's Store Cupboard Chocolate Raspberry Cake
(from How to Be a Domestic Goddess)

Ingredients (18 - 20 cm round cake tin):
  • 125 g butter
  • 100 g dark chocolate, broken into pieces
  • 300 g raspberry jam
  • 150 g sugar
  • pinch of salt
  • 2 big eggs, beaten
  • 150 g flour
  • 1 tsp baking powder

Preheat the oven to 180 C. Grease the cake tin with butter and dust with the flour.

Melt the butter and chocolate in a bowl set over a saucepan with a simmering water. Remove from the heat. Add the jam, sugar, salt, eggs and stir till everything is combined well. Beat in the flour nad baking powder little by little, until everything is incorporated and there are no streaks of flour in the batter.

Bake for about 50 mins, until a skewer inserted into the cake comes out clean.

Enjoy!

15 komentarzy:

  1. O Boziuniu jakie to musi być smaczne :)
    Wygląda na wilgotne, a takie ciasta właśnie lubię. Niby coś prostego, a ma w sobie "to coś" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis na pewno zrobię! Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie! Ja właśnie zabieram się za pieczenie drugiego takiego;)

      Usuń
  3. Oj tak, Nigella wie, jak sobie dogodzić :)
    Pysznie to ciacho wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, na początku myślałam ze to może czekoladowa chmura nigelli będzie, trzeba przyznać ze ma dobre ciasta w repertuarze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak - chyba jeszcze nie zaliczyłam żadnej wtopy z jej przepisami

      Usuń
  5. Nigella ma genialne przepisy! A te ciasto...boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, Nigella... Uwielbiam ją bez reszty. Wiele z jej wspaniałych przepisów próbowałam u siebie. Co, jak co, ale kobieta ma wdzięk i charyzmę :) Na ten przepis jakoś jeszcze się nie natknęłam, super, że mogę go zaczerpnąć od Ciebie :) Ciasto wyszło pierwszorzędne! Pozdrawiam serdecznie, Megly :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrosło i jest takie mokre, czego chcieć więcej??: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne i proste ,trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ciasta czekoladowe, z dżemem malinowym musi smakować cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne i jakie ładne talerze!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger