czwartek, 16 kwietnia 2015

Wegańskie czekoladki (z 3. składników)

Ostatnio piekę tyle ciast na zamówienie dla rodziny i znajomych ze sprawdzonych przepisów, że nie mam siły ani ochoty na wymyślanie nowych, które mogłabym opublikować na blogu. Przypomniałam sobie, że dawno temu kupiłam silikonowe foremki do czekoladek i postanowiłam zrobić łatwe i szybkie wegańskie pralinki. Do ich przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki: olej kokosowy, kakao i syrop klonowy. Są zaskakująco smaczne, choć moim zdaniem nic nie zastąpi prawdziwej mlecznej czekolady. I dlatego raczej nie zostanę weganką;) 


Wegańskie czekoladki

Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego

Wszystkie składniki wymieszać razem. Masę przelać do silikonowych foremek. Wsadzić do lodówki na kilka godzin lub do zamrażarki na 30 min. Ze względu na zawartość oleju kokosowego czekoladki należy przechowywać zawsze w lodówce, inaczej szybko miękną.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. I jakie świetne kształty mają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olej kokosowy, kakao, syrop klonowy. po co komu coś więcej do szczęścia? ;) Od razu poziom endorfin się podnosi. Wprawdzie weganką nie jestem i daleko mi do tego, ale takie przysmaki z chęcią bym zjadła. Zwłaszcza w takiej formie! :) Pozdrawiam serdecznie. Megly

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne! Moje Dzieci byłyby takimi czekoladkami zachwycone:))) Ja też, bo są takie zdrowe:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjna forma. Mogę zapytać skąd?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma jak czekolada ;)
    Ja dzisiaj w szkole cały dzień robiłam pralinki, jutro powtórka z rozrywki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne, muszę ten przepis podsunąć mężowi... on już od pewnego czasu zastanawia się nad czekoladkami :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)