Smak kokosa kojarzy mi się z leniwymi wakacjami pod palmami. Żeby przywołać miłe wspomnienia i rozbudzić pragnienie kolejnego wyjazdu, upiekłam sernik z dużą ilością tego tropikalnego specjału. Wyszedł naprawdę pyszny i zniknął w oka mgnieniu! Kremowy, jedwabisty, odpowiednio słodki i dosyć zwarty. Kokosowa nuta jest mocno wyczuwalna, ale nieprzytłaczająca ani mdła. Po jednym kęsie przeniesiecie się na słoneczną plażę;) Polecam bardzo, bardzo!
Sernik kokosowy
Składniki (na tortownicę 26 cm):
Spód
- 220 g kokosowych ciasteczek owsianych (u mnie San Złotokłose)
- 70 g masła, rozpuszczonego
- 1 kg sera w wiaderku (u mnie Piątnica)
- 400 ml mleczka kokosowego (u mnie Real Thai)
- 250 g cukru
- 30 g masła
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g lub więcej wiórków kokosowych
- 100 g czekolady deserowej lub polewy czekoladowej, rozpuszczonej
- ok. 5 łyżek chipsów kokosowych, podprażonych na suchej patelni przez 5 min.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 180
st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć
mąką.
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 170 st.
Ser zmiksować z cukrem i mleczkiem kokosowym. Miksując, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać: masło, mąkę i wiórki kokosowe. Masę wlać na podpieczony spód.
Piec przez 50 min. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 170 st.
Ser zmiksować z cukrem i mleczkiem kokosowym. Miksując, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać: masło, mąkę i wiórki kokosowe. Masę wlać na podpieczony spód.
Piec przez 50 min. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).
Wierzch ostudzonego sernika polać roztopioną czekoladą i posypać chipsami kokosowymi. Sernik wsadzić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!
Smacznego!