środa, 22 kwietnia 2015

Obłędny sernik kokosowy

Smak kokosa kojarzy mi się z leniwymi wakacjami pod palmami. Żeby przywołać miłe wspomnienia i rozbudzić pragnienie kolejnego wyjazdu, upiekłam sernik z dużą ilością tego tropikalnego specjału. Wyszedł naprawdę pyszny i zniknął w oka mgnieniu! Kremowy, jedwabisty, odpowiednio słodki i dosyć zwarty. Kokosowa nuta jest mocno wyczuwalna, ale nieprzytłaczająca ani mdła. Po jednym kęsie przeniesiecie się na słoneczną plażę;) Polecam bardzo, bardzo!



Sernik kokosowy

Składniki (na tortownicę 26 cm):

Spód
  • 220 g kokosowych ciasteczek owsianych (u mnie San Złotokłose)
  • 70 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku (u mnie Piątnica)
  • 400 ml mleczka kokosowego (u mnie Real Thai)
  • 250 g cukru
  • 30 g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 100 g lub więcej wiórków kokosowych
Polewa
  • 100 g czekolady deserowej lub polewy czekoladowej, rozpuszczonej
  • ok. 5 łyżek chipsów kokosowych, podprażonych na suchej patelni przez 5 min.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 170 st.

Ser zmiksować z cukrem i mleczkiem kokosowym. Miksując, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać: masło, mąkę i wiórki kokosowe. Masę wlać na podpieczony spód.

Piec przez 50 min. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).

Wierzch ostudzonego sernika polać roztopioną czekoladą i posypać chipsami kokosowymi. Sernik wsadzić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

Smacznego!


17 komentarzy:

  1. Pyszny ,śliczny ,bardzo lubię kokos.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. I tak tez smakuje, a raczej smakował dawno temu;)

      Usuń
  3. Sernik i kokos- nie może być lepiej. Jestem zwolenniczką wszelakich serników, po prostu za nimi przepadam. A co do kokosu również uwielbiam, zawsze poluję na wszystkie Rafaellki i Malibu ;) Także z wielką chęcią bym poznała smak tego cuda. Szkoda, że Internet nie pozwala nam na "wirtualne" kosztowanie takich wspaniałych specjałów. Pozdrowieńka. Megly.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozpływam się nad tym połączeniem! *o*

    OdpowiedzUsuń
  5. och musiało być pyszne :) wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny serniczek, oj zjadłabym kawałeczek bo uwielbiam kokos :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się, że ja też uwielbiam;)

      Usuń
  7. Wygląda fantastycznie, uwielbiam wypieki z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko co kokosowe, sernik wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. I widzę środek wyśmienity, wilgotny, taki lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jeśli kokosowy, to ja ustawiam się w kolejce po kawałek;) pysznie się zapowiada, a zdjęcia bardzo kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik kokosowy należy do moich ulubionych :D Twój wyszedł fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. oj pyszny!bardzo kokosowy,polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój C. by się w nim zakochał - uwielbia kokosowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie, więc sądzę, że równie dobrze smakuje! <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)