Niedawno dostałam bardzo trudne zadanie, żeby upiec coś słodkiego dla małego alergika. To nie lada wyzwanie przygotować pyszne muffiny bez: glutenu, jajek, czekolady, orzechów, większości owoców, mleka krowiego i koziego. Po długim namyśle i sprawdzeniu wszystkich produktów, upiekłam babeczki bananowe z mąki ryżowej. Na szczęście wyszły puszyste, wilgotne i smaczne.
Wegańskie bezglutenowe muffiny bananowe
Składniki (na 5 sztuk):
- 125 g mąki ryżowej
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki siemienia lnianego namoczonego i napęczniałego w 1 1/2 łyżki gorącej wody
- 125 ml mleka sojowego
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 banan, rozgnieciony widelcem
Piekarnik rozgrzać do 190 st.
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier i sodę), a w drugiej mokre (siemię lniane, mleko, olej i banana). Połączyć zawartość obu naczyń. Masę nałożyć do papilotek.
Piec ok. 20 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
English version
Vegan Gluten-Free Banana Muffins
Ingredients (makes 5):
- 125 g rice flour
- 30 g sugar
- 1 tsp baking soda
- 3/4 tsp flaxseed mixed with 1 1/2 tbsp hot water
- 125 ml soya milk
- 50 ml rapeseed oil
- 1 banana, mashed
Preheat the oven to 190 C.
In one bowl mix all dry
ingredients (flour, sugar and soda), in a second bowl - all wet igredients (flexseed, milk, oil ad banana). Mix the wet mixture into
the dry ingredients, until just combined. Spoon the batter into a
muffins papers.
Bake for about 20 mins,
until a skewer inserted into one of the muffins comes out clean.
Enjoy!
Enjoy!