Żadne ciasteczka tak nie uzależniają jak owsiane. Chwytasz za pierwsze, potem drugie, następne i następne... i zanim się obejrzysz nie ma już ani jednego;) Tym razem postawiłam na dodatki w postaci czekolady deserowej i suszonych fig, które stworzyły bardzo udaną kompozycję z płatkami owsianymi. Prosto i pysznie.
Ciasteczka owsiane z figami i czekoladą
Składniki (na ok. 25 małych sztuk):
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 90 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 230 g płatków owsianych
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g suszonych fig, namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 15 min. i pokrojonych na kawałki
- 50 g czekolady deserowej (lub innej), pokrojonej na kawałki
Piekarnik rozgrzać
do 180 st.
Masło zmiksować z cukrami do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać: jajko,
wodę i ekstrakt. Zmniejszyć obroty miksera i dodać: płatki owsiane, mąkę, sól, figi i czekoladę. Z gotowego ciasta lepić dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Piec przez ok. 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.
Smacznego!
Smacznego!
English version
Oatmeal Fig & Chocolate Cookies
Ingredients (makes about 25):
- 100 g butter
- 80 g sugar
- 90 g brown sugar
- 1 egg
- 1 1/2 tbsp water
- 1/2 tsp vanilla extract
- 230 g porridge oats
- 100 g flour
- 1/2 tsp salt
- 50 dried figs, soaked in hot water for about 15 mins and chopped
- 50 g chocolate, chopped
Preheat the oven to
180 C.
Mix the butter with sugars and beat until mixture is
light and fluffy. Add the egg, water and vanilla extract while still beating.
Reduce the speed and gently mix in the oats, flour, salt, dried figs and chocolate.
Using your hands,
roll the dough into walnut-sized balls and place spaced slightly apart on baking trays.
Bake for about
15 mins.
Enjoy!