środa, 6 maja 2015

Ciasteczka owsiane z figami i czekoladą

Żadne ciasteczka tak nie uzależniają jak owsiane. Chwytasz za pierwsze, potem drugie, następne i następne... i zanim się obejrzysz nie ma już ani jednego;) Tym razem postawiłam na dodatki w postaci czekolady deserowej i suszonych fig, które stworzyły bardzo udaną kompozycję z płatkami owsianymi. Prosto i pysznie.



Ciasteczka owsiane z figami i czekoladą

Składniki (na ok. 25 małych sztuk):
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 90 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 230 g płatków owsianych
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g suszonych fig, namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 15 min. i pokrojonych na kawałki
  • 50 g czekolady deserowej (lub innej), pokrojonej na kawałki

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Masło zmiksować z cukrami do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać: jajko, wodę i ekstrakt. Zmniejszyć obroty miksera i dodać: płatki owsiane, mąkę, sól, figi i czekoladę. Z gotowego ciasta lepić dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.
 
Smacznego!


English version

Oatmeal Fig & Chocolate Cookies

Ingredients (makes about 25):
  • 100 g butter
  • 80 g sugar
  • 90 g brown sugar
  • 1 egg
  • 1 1/2 tbsp water
  • 1/2 tsp vanilla extract
  • 230 g porridge oats
  • 100 g flour
  • 1/2 tsp salt
  • 50 dried figs, soaked in hot water for about 15 mins and chopped
  • 50 g chocolate, chopped
Preheat the oven to 180 C.
Mix the butter with sugars and beat until mixture is light and fluffy. Add the egg, water and vanilla extract while still beating. Reduce the speed and gently mix in the oats, flour, salt, dried figs and chocolate.
Using your hands, roll the dough into walnut-sized balls and place spaced slightly apart on baking trays.
 
Bake for about 15 mins.
Enjoy!
 

14 komentarzy:

  1. Ciasteczka owsiane to moja skrywana słabość! Jak ich nie widzę mogą dla mnie nie istnieć, ale jak tylko się do nich dorwę- nie zostawiam okruszka. Uwielbiam. A takie w wersjo figowo-czekoladowej muszę być obłędne. Oj, ale bym chrupała :D Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem uwielbienie ciasteczek owsianych nas łączy;)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! Muszą bosko smakować pokruszone do serka wiejskiego <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka - kruche, zdrowe i słodkie :}

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja sobie porywam kilka ciasteczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są cudne :) ! Wyślesz mi kilka ??

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczkom owsianym oprzeć się nie potrafię :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)