czwartek, 14 maja 2015

Torta alla gianduia - najlepsze ciasto z Nutellą

Dziś będzie mnóstwo ochów i achów, ponieważ to ciasto to prawdziwa nutellowa rewelacja! Upiekłam je na imieniny siostry ciotecznej i zachwytom nie było końca. Jest wilgotne, zwarte, sycące, ale nie ciężkie, z mocno wyczuwalnym smakiem Nutelli i po prostu PYSZNE! Ciasto jest naprawdę warte grzechu i każdej z miliona kalorii. Zawiera cały średniej wielkości słoik  kremu z orzechów laskowych i dwie tabliczki czekolady. Pocieszeniem może być to, że nie dodaje się do niego cukru ani mąki;) Jest banalnie łatwe do zrobienia. Przepis niezawodnej Nigelli Lawson. Polecam bardzo, bardzo!





Torta alla gianduia - najlepsze ciasto z Nutellą
(źródło: Jak być domową boginią Nigella Lawson)

Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 400 g Nutelli (dodałam 350 g, czyli średniej wielkości słoik)
  • 1 łyżka likieru Frangelico, rumu lub wody
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, stopionej i ostudzonej
Polewa
  • 100 g orzechów laskowych
  • 125 ml śmietany kremówki (pominęłam)
  • 1 łyżka likieru Frangelico, rumu lub wody (pominęłam)
  • 125 g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Białka ubić z solą na niezbyt sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć masło z Nutellą, a następnie dodać: Frangelico (rum lub wodę), żółtka, mielone orzechy laskowe. Wmieszać ostudzoną stopioną czekoladę i rozrzedzić mieszaninę czubatą łyżką piany z białek. Stopniowo dodać resztę piany. Masę przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec przez ok. 40 min., aż ciasto zacznie odstawać od ścianek.

Przegotować polewę. Orzechy uprażyć na suchej patelni, uważając, żeby nie przypaliły się, a następnie ostudzić (to bardzo ważne!). W rondelku podgrzać na małym ogniu: kremówkę z Frangelico i czekoladą. Kiedy czekolada roztopi się, zdjąć z ognia i wymieszać wszystko trzepaczką, aż polewa uzyska odpowiednią konsystencję (ja roztopiłam samą czekoladę i polałam nią ciasto). Na ostudzone ciasto wylać polewę i ozdobić orzechami.

Smacznego!


English version

Torta alla gianduia - Nutella cake
(How to be a Domestic Goddess Nigella Lawson)

Ingredients (23 cm round springform tin):
  • 6 large eggs, separated                             
  • pinch of salt                                                                                        
  • 125 gr soft unsalted butter                                                                                         
  • 400 gr Nutella                          
  • 1 tbsp Frangelico (or rum or water)                             
  • 100 gr ground hazelnuts                                                                                         
  • 100 gr dark chocolate, melted                      
For the icing
  • 100 gr hazelnuts                                                                                   
  • 125 ml double cream
  • 1 tbsp Frangelico (or rum or water)
  • 125 gr dark chocolate


Preheat the oven to 180 C.

In a large bowl, whisk the egg whites and salt until stiff but not dry. In a separate bowl, beat the butter and Nutella together, and then add the Frangelico, egg yolks and ground hazelnuts. Fold in the cooled, melted chocolate, then lighten the mixture with a large dollop of egg white, which you can beat in as roughly as you want, before gently folding the rest of them in a third at a time. Pour into a 23 cm round greased and lined springform tin.

Bake for 40 mins or until the cake's beginning to come away at the sides.

Toast the hazelnuts in a dry frying pan until the aroma wafts upwards and the nuts are golden-brown in parts. Transfer to a plate and let cool. This is imperative: if they go on the ganache while hot, it'll turn oily. In a heavy-bottomed saucepan, add the cream, liqueur or water and chopped chocolate, and heat gently. Once the chocolate's melted, take the pan off the heat and whisk until it reaches the right consistency to ice the top of the cake. Ice the top with the chocolate icing, and dot thickly with the whole, toasted hazelnuts.

Enjoy!

12 komentarzy:

  1. Robilam, robilam...
    Rzeczywiscie pyszne!
    I nawet w roli torta urodzinowego sie sprawdzilo!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie wolę taki nutellowy tort od śmietanowego przekładańca:)

      Usuń
  2. Co za mega czekoladowa rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebo! Nie wiem czy dałabym się powstrzymać i nie zjeść całego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, chyba byś pękła;)

      Usuń
    2. Ja może i bym pękła ale jadłabym dalej :D Cudeńko

      Usuń
  4. Jak tu się nie zachwycać :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale u Ciebie są dobre rzeczy :) Zabieram przepis i kawałek tortu :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)