15.6.14

Biscotti z migdałami i suszoną żurawiną

Po raz pierwszy miałam przyjemność wziąć udział w akcji wspólnego blogerskiego pieczenia Wypiekanie na Śniadanie. Wszyscy uczestnicy piekli w ten weekend włoskie biscotti (inaczej cantuccini), czyli tradycyjne dwukrotnie pieczone ciasteczka, przypominające nieco nasze sucharki. Idealne do pysznej włoskiej kawy lub lampki wina. Zamknięte w metalowej puszce zachowają świeżość nawet miesiąc.
 

 
 
 
Biscotti z migdałami i suszona żurawiną
(przepis: Paweł Marder)
 
Składniki:
  • 70 g białego cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g migdałów w całości ze skórką
  • 30 g suszonej żurawiny
 
Piekarnik rozgrzać do 180 st. (grzałka góra-dół).
 
Do misy miksera wbić jajko, wsypać cukier i utrzeć na gładką, puszystą masę (to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie). Następnie dodać sól. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodawać do masy. Miksować jeszcze ok. 1 min., żeby wszystko się połączyło. Na koniec wmieszać migdały i żurawinę.
Zmoczonymi wodą dłońmi ulepić masę na kształt batona o wymiarach około 25 x 6 x 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec 25 min. i wyjąć z piekarnika. Po ok. 20 min., gdy ciasto stwardnieje, pokroić je na kawałki o grubości ok. 1 cm. Ułożyć je ponownie na blaszce i piec ok. 8 min. z jednej strony i potem kolejne 8 min. z drugiej.
Smacznego!
 
 
W akcji Wypiekanie na Śniadanie - Biscotti udział wzięli:
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger