Po raz pierwszy miałam przyjemność wziąć udział w akcji wspólnego blogerskiego pieczenia Wypiekanie na Śniadanie. Wszyscy uczestnicy piekli w ten weekend włoskie biscotti (inaczej cantuccini), czyli tradycyjne dwukrotnie pieczone ciasteczka, przypominające nieco nasze sucharki. Idealne do pysznej włoskiej kawy lub lampki wina. Zamknięte w metalowej puszce zachowają świeżość nawet miesiąc.
Biscotti z migdałami i suszona żurawiną
(przepis: Paweł Marder)
Składniki:
- 70 g białego cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g migdałów w całości ze skórką
- 30 g suszonej żurawiny
Piekarnik rozgrzać do 180 st. (grzałka góra-dół).
Do misy miksera wbić jajko, wsypać cukier i utrzeć na gładką, puszystą masę (to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie). Następnie dodać sól. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodawać do masy. Miksować jeszcze ok. 1 min., żeby wszystko się połączyło. Na koniec wmieszać migdały i żurawinę.
Zmoczonymi wodą dłońmi ulepić masę na kształt batona o wymiarach około 25 x 6 x 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 min. i wyjąć z piekarnika. Po ok. 20 min., gdy ciasto stwardnieje, pokroić je na kawałki o grubości ok. 1 cm. Ułożyć je ponownie na blaszce i piec ok. 8 min. z jednej strony i potem kolejne 8 min. z drugiej.
Smacznego!
- Paweł - Chleby.info
- Ola - Przepisy Aleksandry
- Agnieszka - Kuchnia Maryny
- Karina - Jak Pączek w Maśle
- Marzena - Kulinarne Szaleństwa Maniusi
- Bożena - Moje kucharzenie
- Joanna - Różowa Kuchnia
- Kinga - Małe Kulinaria
- Magda - Kulinarna Piniata
- Dorota - Moje Małe Czarowanie
- Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
- Jagoda - Magia w Kuchni
- Marghe - Po Prostu Marghe
- Jola - Smaki Mojego Domu
- Emma - Emma Kreatywna
- Ewelina - Stylowa Kuchnia
- Magdalena - Czary-Gary w Kuchni
- Danusia - Moje Wypieki i Nie Tylko
- Magda - Z Miłości do Słodkości
- Agata - Agata Gotuje
- Edyta - Przy Stole
- Daria - Red and Pale
- Kasia - Ulubione Przepisy
- Iza - Smaczna Pyza