Kiedy jem truskawki,
moja tragiczna koncepcja świata
unicestwia się w zachwycie,
że jem truskawki.
- A. Świrszczyńska
Biszkopt z truskawkami to ciasto z cyklu: pochwała prostoty. W taki upał chyba nikt nie ma siły na kombinowanie w kuchni. Ten niezwykle puszysty i lekki biszkopt składa się tylko z trzech składników: mąki, cukru i jajek. Jego wierzch przykrywa warstwa cudownie słodkich truskawek. Idealnym dopełnieniem może być kleks bitej śmietany. Prosto, pięknie i pysznie!
Biszkopt z truskawkami (bez laktozy)
Składniki (na tortownicę 18 - 20 cm):
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 100 g cukru
- 200 g mąki, przesianej
- ok. 250 g truskawek, bez szypułek i przepołowionych
Piekarnik rozgrzać do 175 st. Dno tortownicy wysmarować masłem i posypać mąką.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie (cały czas ubijając) dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę.
Masę przelać do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu ułożyć ściśle połówki truskawek.
Piec ok. 35 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
English version
Sponge cake with strawberries (lactose free)
Ingredients (18 - 20 cm diameter cake tin):
- 5 eggs, whites and yolks separated
- 100 g sugar
- 200 g flour, sifted
- about 250 g strawberries, hulled and halved
Preheat the oven to 175 degrees C. Grease with a butter and sprikle with a flour the cake tin.
Whisk the whites util stiff, adding sugar gradually. Then (still whisking) add one egg yolk at a time. At the end add the flour very carefully.
Pour the mixture into the prepared tin. Arrange the strawberries on top.
Bake for about 35 minutes.
Enjoy!