niedziela, 8 czerwca 2014

Dietetyczne muffiny z rabarbarem

W tych muffinach z rabarbarem po prostu zakochałam się! Są tak dobre, że prawie wszystkie zjadłam sama. Puszyste, lekkie i wilgotne. Długo zachowują świeżość. A do tego są dietetyczne, ponieważ część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą, a zamiast cukru użyłam (po raz pierwszy zresztą) stewii. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która w swoich liściach zawiera bardzo słodkie w smaku glikozydy stewiolowe, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla białej śmierci. A co najważniejsze stewia ma ZERO kalorii! Na pewno będę ją często wykorzystywać do słodzenia ciast i deserów.



Dietetyczne muffiny rabarbarowe

Składniki (na 6 sztuk):
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżeczki stewii (czyli 12 łyżeczek zwykłego cukru)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • 80 ml oleju z orzechów makadamia (można zastąpić innym olejem roślinnym)
  • 200 ml mleka ryżowego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • 2 łodygi rabarbaru + 1 łyżka cukru brązowego


Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem brązowym i odstawić na 20 min.

Piekarnik rozgrzać do 190 st.

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wmieszać rabarbar.

Napełnić papilotki.

Piec 30 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

English version

Fit Rhubarb Muffins

Ingredients (makes 6 muffins):
  • 120 g plain flour
  • 80 g wholemeal flour
  • 4 tsp stevia
  • 1 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1 egg, beaten
  • 80 ml macadamia nut oil (or other vegetable oil)
  • 200 ml rice milk (or soya/ cow milk)
  • 2 sticks of rhubarb + 1 tbsp brown sugar

Wash, peel and cut into chunks the rhubarb. Then sprinkle the rhubarb with brown sugar and set aside for 20 minutes.

Preheat the oven to 190 degrees C.

In a one bowl mix all dry ingredients, in a second bowl  - all wet igredients. Mix the wet mixture into the dry ingredients until just combined. Add the rhubarb. Spoon the batter into a muffins papers.

Bake for 30 minutes.

Enjoy!


     

5 komentarzy:

  1. Śliczne i bardzo smakowite, często robię takie zdrowe słodycze. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne muffiny :) Z rabarbarem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wyrośnięte, MNIAM! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. już je jadłam,sa przepyszne,a ponieważ jestem na małym odwyku od pieczywa,smakowały wyjątkowo!!!!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)