Truskawki pod kruszonką, czyli crumble, to jeden z tych deserów, który jest równie brzydki, co i pyszny. No niestety. Choć starałam się nałożyć tyle kruszonki, żeby truskawki były nią całkowicie otulone, owoce puściły tyle soku, że czerwień eksplodowała, prawie całkowicie zatapiając złociste grudki ciasta. Na szczęście mało elegancki wygląd rekompensuje pyszny smak. Maślana i słodka kruszonka idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi truskawkami. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich deserów.
Truskawki po kruszonką
Składniki (na 3 kokilki):
- 300 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w grube plasterki
- 80 g masła, roztopionego
- 100 g mąki
- 100 g cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
W miseczce wymieszać łyżką: masło, mąkę i cukier. Pokrojone truskawki wrzucić do kokilek.
Owoce dokładnie przykryć kruszonką.
Piec ok. 30 min., aż kruszonka zrobi się złota.
Smacznego!