3.6.14

Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką, czyli crumble, to jeden z tych deserów, który jest równie brzydki, co i pyszny. No niestety. Choć starałam się nałożyć tyle kruszonki, żeby truskawki były nią całkowicie otulone, owoce puściły tyle soku, że czerwień eksplodowała, prawie całkowicie zatapiając złociste grudki ciasta. Na szczęście mało elegancki wygląd rekompensuje pyszny smak. Maślana i słodka kruszonka idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi truskawkami. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich deserów.



Truskawki po kruszonką

Składniki (na 3 kokilki):
  • 300 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w grube plasterki
  • 80 g masła, roztopionego
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
W miseczce wymieszać łyżką: masło, mąkę i cukier. Pokrojone truskawki wrzucić do kokilek.
 
Owoce dokładnie przykryć kruszonką.
 
Piec ok. 30 min., aż kruszonka zrobi się złota.

Smacznego!


Milion smaków truskawek

14 komentarzy:

  1. Cudowne śniadanie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łał! idealne! a ja robię się coraz bardziej głodna....

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, uwielbiam crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie jadłam ,nigdy w życiu tego cudownego deseru !.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wręcz niewybaczalny błąd! Musisz szybko nadrobić zaległości;)

      Usuń
  5. ja to robie tez w dużym naczyniu żaroodpornym i wszystko się ciapcia, ale jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, jak jak lubię sezon na truskawki! Tyle cudowności na blogach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, tez za mną chodził ten przepis, wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się cudownie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Crumble to sama pychotaQ
    http://tastyvariations.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie proste, takie szybkie.... a ja jeszcze nie robilam.... A truskawek ci u mnie dostatek ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger