19.6.14

Sorbet 100 % truskawka

Truskawki są teraz najsłodsze, więc trzeba to wykorzystać! Na przykład robiąc bardzo łatwy jednoskładnikowy sorbet, czyli po prostu zmiksowane i zmrożone owoce. Jest pyszny i o wiele bardziej dietetyczny niż lody. Idealny na gorące letnie dni (choć póki co nic takich nie zapowiada, bu).



Sorbet 100 % truskawka

Składniki (na 4 duże sorbety na patyku):
  • ok. 300 g truskawek, bez szypułek

Truskawki zmiksować na gładki mus przy pomocy blendera. Przelać do foremek na lody i zamrozić. Aby wyjąć sorbet z foremek należy je na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie.

Smacznego!



English version

100 % Strawberry Sorbet

Ingredients (makes 4 big popsicles):
  • about 300 g strawberries, hulled

Puree the strawberries in the food processor. Pour puree to the popsicle mold, add plastic or wooden sticks and freeze.

Enjoy!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger