Truskawki są teraz najsłodsze, więc trzeba to wykorzystać! Na przykład robiąc bardzo łatwy jednoskładnikowy sorbet, czyli po prostu zmiksowane i zmrożone owoce. Jest pyszny i o wiele bardziej dietetyczny niż lody. Idealny na gorące letnie dni (choć póki co nic takich nie zapowiada, bu).
Sorbet 100 % truskawka
Składniki (na 4 duże sorbety na patyku):
- ok. 300 g truskawek, bez szypułek
Truskawki zmiksować na gładki mus przy pomocy blendera. Przelać do foremek na lody i zamrozić. Aby wyjąć sorbet z foremek należy je na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie.
Smacznego!
English version
100 % Strawberry Sorbet
Ingredients (makes 4 big popsicles):
- about 300 g strawberries, hulled
Puree the strawberries in the food processor. Pour puree to the popsicle mold, add plastic or wooden sticks and freeze.
Enjoy!