Babka z ulubionym kremem kanapkowym wszystkich dzieci i wielu dorosłych. Co tu dużo pisać - jest po prostu pyszna! Od razu pochłonęłam dwa kawałki. Niezwykle lekka i puszysta, delikatnie orzechowa, ale z wyczuwalnym smakiem Nutelli. Jej smak i zapach sprawią, że od razu poprawi Wam się humor:)
Babka z Nutellą i orzechami laskowymi
(źródło: Moje wypieki i desery Dorota Świątkowska)
Składniki (na formę z kominkiem 24 cm):
- 120 g miękkiego masła lub margaryny (użyłam masła)
- 190 g drobnego cukru
- 150 g Nutelli
- 5 jajek - żółtka i białka oddzielnie
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 4 łyżki mleka (użyłam sojowego waniliowego)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Następnie dodać Nutellę i ponownie utrzeć. Żółtka dodać do masy i ucierać. Następnie dodać przesiane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i mleko - całość zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Ciasto przelać do formy z kominkiem o średnicy 24 cm (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą).
Piec w 160 st. przez 20 min., następnie podwyższyć do 170 st. i piec kolejne 30 min. lub dłużej (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać.
Babkę oblać polewą czekoladową.
Smacznego!