piątek, 17 stycznia 2014

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy, a właściwie aromatyzowany wanilią,  to świetny pomysł na wykorzystanie pustych lasek wanilii, które zazwyczaj po wyskrobaniu ziarenek lądują w koszu na śmieci. Jest to na pewno lepszy zamiennik dostępnego w każdym sklepie cukru wanilinowego. Aromat prawdziwej wanilii jest nieporównywalny do tego sztucznego. Zapach, który wydobywa się po otwarciu słoika jest naprawdę bajeczny! Cukier można dodawać do wszystkich ciast i deserów. Można także słodzić nim kawę lub herbatę.



Domowy cukier waniliowy

Składniki:
  • 1 kg drobnego cukru do wypieków
  • 3 puste laski wanilii
Cukrem napełnić szczelnie zamykany szklany słoik. Każdą laskę wanilii przeciąć na 3 części i wetknąć w cukier.

Tadam!

2 komentarze:

  1. U mnie w domu też tylko samo robiony cukier waniliowy występuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy jest domowy cukier waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)