piątek, 10 stycznia 2014

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

Babka z ulubionym kremem kanapkowym wszystkich dzieci i wielu dorosłych. Co tu dużo pisać - jest po prostu pyszna! Od razu pochłonęłam dwa kawałki. Niezwykle lekka i puszysta, delikatnie orzechowa, ale z wyczuwalnym smakiem Nutelli. Jej smak i zapach sprawią, że od razu poprawi Wam się humor:) 


Babka z Nutellą i orzechami laskowymi
(źródło: Moje wypieki i desery Dorota Świątkowska)

Składniki (na formę z kominkiem 24 cm):
  • 120 g miękkiego masła lub margaryny (użyłam masła)
  • 190 g drobnego cukru
  • 150 g Nutelli
  • 5 jajek - żółtka i białka oddzielnie
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki mleka (użyłam sojowego waniliowego)
Polewa czekoladowa (nie zrobiłam)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Następnie dodać Nutellę i ponownie utrzeć. Żółtka dodać do masy i ucierać. Następnie dodać przesiane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i mleko - całość zmiksować.
 
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
 
Ciasto przelać do formy z kominkiem o średnicy 24 cm (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą).
 
Piec w 160 st. przez 20 min., następnie podwyższyć do 170 st. i piec kolejne 30 min. lub dłużej (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.

Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać.
 
Babkę oblać polewą czekoladową.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Piękna babka no i z dodatkiem mojej ukochanej nutelli :) Ps. Mam identiko paterę, cudna jest :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, patera jest też bardzo fotogeniczna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a babka przepyszna,lekka i delikatna !!!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)