Galette (zwane po polsku rustykalną tartą) to moje nowe odkrycie, które mnie po prostu zachwyciło! Sam wygląd powala, nie mówiąc już o cudownym smaku. Wystarczy rozwałkować schłodzone kruche ciasto na kształt koła, na środku ułożyć dowolne owoce (choć możliwa jest też wersja na słono), zawinąć brzegi i już! Jeden z cudownych pomysłów z kuchni francuskiej. Moim zdaniem to o wiele ciekawszy sposób na podanie kruchego ciasta niż tradycyjna tarta z formy.
Moje pierwsze (choć nie wiem, czy to na pewno rodzaj nijaki) galette postanowiłam upiec z morelami, których intensywnie pomarańczowe połówki, przepięknie wyglądają zawinięte w kruche ciasto posypane chrupiącym cukrem trzcinowym. Zapomniałam tylko, że pod wpływem temperatury owoce się kurczą - następnym razem dodam ich więcej, żeby nie było pustych dziur. Gorąco polecam! To cudo robi się raz-dwa i nie zawiera jajek.
Galette (rustykalna tarta) z morelami
(źródło przepisu na samo kruche ciasto)
Składniki (na ciasto o średnicy ok. 25 cm):
Kruche ciasto
- 245 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
- 170 g masła
- 4 - 6 łyżek lodowatej wody
- 10 - 15 moreli
- 6 łyżeczek cukru trzcinowego
- białko jajka do posmarowania brzegów ciasta
- cukier puder do oprószenia
W malakserze (lub ręcznie) wymieszać: mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, miksować ok. 10 - 15 sek. aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dalej miksując, wlewać stopniowo wodę, aż ciasto zbije się w kulę.
Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 h.
Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 h.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 5 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta ułożyć połówki morel, ok. 5 cm od jego brzegów. Morele posypać 3 łyżeczkami cukru. Następnie zawinąć brzegi ciasta na owoce. Brzegi posmarować białkiem i posypać 3 łyżeczkami cukru.
Piec przez pierwsze 20 min. w 200 st., po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 20 - 30 min, aż ciasto będzie mocno rumiane.
Gotowe i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Tadam!