Gorące lato w mieście, my na ósmym piętrze
w betonowej klatce gęste jest powietrze
w betonowej klatce gęste jest powietrze
(...)
W chodnikowe płyty wbite słońca promienie
Beton połyka ciepło, my marzymy o ulewie
Beton połyka ciepło, my marzymy o ulewie
W taki upał tylko piosenka Vespy chodzi mi po głowie. Na pewno nie marzę o tym, żeby stać przy gorącym piekarniku i piec. Tylko lody i sorbety.
Sorbet morelowy
Składniki:
- 500 g dojrzałych moreli
- 150 ml wody
- 170 g cukru trzcinowego
Morele umyć i usunąć z nich pestki. Z cukru i wody przygotować syrop: do garnka wlać wodę, a gdy zacznie się gotować, wsypać cukier i poczekać aż się rozpuści. Gorącym syropem zalać połówki owoców. Całość zmiksować przy użyciu blendera.
Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Gdy sorbet uzyska
odpowiednią konsystencję (po ok. 30 min.), przełożyć go do
plastikowego pojemnika i wsadzić do zamrażalnika jeszcze na jakiś
czas.
Smacznego!