Kolejne ciastka owsiane na Cukrach Prostych. Tym razem z: rodzynkami, mleczną czekoladą, miodem i siemieniem lnianym. Mąkę pszenną zastąpiłam owsianą - dlatego też są "podwójnie owsiane". A gotową masę nakładałam na blachę łyżką do lodów, więc wyszły nie ciasteczka a gigantyczne ciacha;) Pyszne, sycące, słodkie, z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem (choć niezbyt fotogeniczne)...
Ciacha podwójnie owsiane z czekoladą i rodzynkami
Składniki (na 8 sztuk):
- 50 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 30 g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g mąki owsianej
- 1 tabliczka mlecznej czekolady - pokrojona na małe kawałki
- 30 g rodzynek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki siemienia lnianego
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Masło zmiksować z cukrem. Dodać: jajko, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i miód. Na
koniec wmieszać: kawałki czekolady, rodzynki i siemię lniane.
Gotową masę nakładać łyżką do lodów w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, zachowując spore odstępy między ciastkami.
Piec przez 10 - 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.
Smacznego!