10.8.13

Gigantyczne ciacha podwójnie owsiane

Kolejne ciastka owsiane na Cukrach Prostych. Tym razem z: rodzynkami, mleczną czekoladą, miodem i siemieniem lnianym. Mąkę pszenną zastąpiłam owsianą - dlatego też są "podwójnie owsiane". A gotową masę nakładałam na blachę łyżką do lodów, więc wyszły nie ciasteczka a gigantyczne ciacha;) Pyszne, sycące, słodkie, z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem (choć niezbyt fotogeniczne)...


Ciacha podwójnie owsiane z czekoladą i rodzynkami

Składniki (na 8 sztuk):
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 30 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mąki owsianej
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady - pokrojona na małe kawałki
  • 30 g rodzynek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Masło zmiksować z cukrem. Dodać: jajko, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i miód. Na koniec wmieszać: kawałki czekolady, rodzynki i siemię lniane.
 
Gotową masę nakładać łyżką do lodów w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy między ciastkami.
 
Piec przez 10 - 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.

Smacznego!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger