wtorek, 30 lipca 2013

Kompot z wiśni

Kompot z wiśni to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Gdy zostawałam u Dziadków na noc, uwielbiałam przed snem zajadać rozmiękczone wiśnie posypane cukrem - pyszności! Zresztą Babcia do tej pory gotuje kompot na wszystkie spotkania rodzinne.  Zawsze na Wigilię dla dorosłych jest kompot z suszu a dla dzieci z wiśni - mimo że te dzieci mają teraz po 25 lat i więcej...
Trwa sezon na te owoce, więc warto przygotować pyszny kompot, który świetnie gasi pragnienie w upalne letnie dni!


Kompot z wiśni
(źródło przepisu: Moja Mama;))

Składniki:
  • 1 kg wiśni
  • 2 l zimnej wody
  • ok. 6 łyżek cukru
Umyte i pozbawione ogonków wiśnie wsypać do garnka, zalać zimną wodą i zasypać 1 łyżką cukru. Gotować na wolnym ogniu. Gdy wiśnie wypłyną na wierzch, dosypać pozostałą część cukru i gotować jeszcze przez 5 min. Można usunąć pianę, aby kompot był bardziej klarowny. W razie potrzeby jeszcze dosłodzić.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Z wiśni - mój ulubiony na letnie gorące popołudnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki pestkom jest smaczniejszy,teraz sezon w pełni na tę pychotę

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)