Kompot z wiśni to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Gdy zostawałam u Dziadków na noc, uwielbiałam przed snem zajadać rozmiękczone wiśnie posypane cukrem - pyszności! Zresztą Babcia do tej pory gotuje kompot na wszystkie spotkania rodzinne. Zawsze na Wigilię dla dorosłych jest kompot z suszu a dla dzieci z wiśni - mimo że te dzieci mają teraz po 25 lat i więcej...
Trwa sezon na te owoce, więc warto przygotować pyszny kompot, który świetnie gasi pragnienie w upalne letnie dni!
Kompot z wiśni
(źródło przepisu: Moja Mama;))
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 2 l zimnej wody
- ok. 6 łyżek cukru
Umyte i pozbawione ogonków wiśnie wsypać do garnka, zalać zimną wodą i zasypać 1 łyżką cukru. Gotować na wolnym ogniu. Gdy wiśnie wypłyną na wierzch, dosypać pozostałą część cukru i gotować jeszcze przez 5 min. Można usunąć pianę, aby kompot był bardziej klarowny. W razie potrzeby jeszcze dosłodzić.
Smacznego!