12.4.13

Ciężkie (?) ciasto czekoladowe Nigelli

12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady. To wspaniałe święto postanowiłam uczcić ciastem czekoladowym Nigelli Lawson, której programy kulinarne wręcz ubóstwiam.

Przepis, który pochodzi z książki Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę, nie jest jednak idealny. Ciasto nazwane jest "ciężkim", choć moim zdanie wcale takie nie jest - próbowałam o wiele cięższe. Autorka przekonuje także, ze jego aromatyczna czekoladowa intensywność oszołomi każdego. Cóż... I tu kolejne zaskoczenie - jak 1 tabliczka czekolady ma wywołać aż taką eksplozję smaku? Kolejna sprawa to ilość cukru użyta w przepisie - aż 375 g.

Mimo kilku mankamentów, ciasto jest smaczne (choć jak na Nigellę, to jest to lekkie rozczarowanie). Przez to, że jest wilgotne i maziste w środku (przed upieczeniem jest wręcz płynne), idealnie komponuje się z lodami lub sosem malinowym.



Ciężkie ciasto czekoladowe Nigelli

Składniki (na keksówkę 23 x 13 x 7 cm):

  • 225 g miękkiego masła (użyłam 200g)
  • 375 g ciemnego cukru muscovado (użyłam 200 g cukru brązowego)
  • 2 jajka - rozkłócone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
  • 100 g najlepszej gorzkiej czekolady - stopionej
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml wrzątku

Piekarnik rozgrzać do 190 st.
 
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i wanilię. Wlać roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę - nie mieszać zbyt długo, aby ciasto nie napowietrzyło się. Następnie delikatnie dodawać na przemian łyżkę mąki z sodą oczyszczoną i wrzątek, aż do otrzymania gładkiego (choć mnie się to nie udało), niemal płynnego ciasta.
 
Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Piec przez 30 min., a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st. i piec jeszcze 15 min. (ciasto będzie wewnątrz lepkie i maziste, więc wbity w środek patyczek nie będzie czysty).

Smacznego!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger