Śniadanie na słono czy na słodko? Ja zdecydowanie wolę opcję drugą.
Owsiany omlet z rodzynkami i miodem to idealna propozycja na zdrowe śniadanie. Mąka owsiana jest bogata w: błonnik, wapń, fosfor, żelazo, jod, witaminy z grupy B i witaminę E, a także w łatwo przyswajalne tłuszcze i proteiny. Rodzynki i miód również są źródłem wielu składników odżywczych.
Omlet
Składniki (na 1 dużą porcję):
- 2 jajka - białka i żółtka osobno
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mleka (używam sojowego)
- garść rodzynek
- miód do polania
- cukier puder do posypania
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać: mąkę, mleko, żółtka i rodzynki. Do masy delikatnie dodać ubite białka. Wlać ciasto na wysmarowaną tłuszczem patelnię i smażyć ok. 5 min. z każdej strony (na zloty kolor).
Podawać z miodem i cukrem pudrem.
Tadam!