7.4.13

Śniadaniowy omlet owsiany

Śniadanie na słono czy na słodko? Ja zdecydowanie wolę opcję drugą.

Owsiany omlet z rodzynkami i miodem to idealna propozycja na zdrowe śniadanie.  Mąka owsiana jest bogata w: błonnik, wapń, fosfor, żelazo, jod, witaminy z grupy B i witaminę E, a także w łatwo przyswajalne tłuszcze i proteiny. Rodzynki i miód również są źródłem wielu składników odżywczych.


Omlet

Składniki (na 1 dużą porcję):
  • 2 jajka - białka i żółtka osobno
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mleka (używam sojowego)
  • garść rodzynek
  • miód do polania
  • cukier puder do posypania

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać: mąkę, mleko, żółtka i rodzynki. Do masy delikatnie dodać ubite białka.  Wlać ciasto na wysmarowaną tłuszczem patelnię i smażyć ok. 5 min. z każdej strony (na zloty kolor).
 
Podawać z miodem i cukrem pudrem.

Tadam!




Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger