6.4.13

Brioszki palce lizać!

Dziś po raz pierwszy przekonałam się, jak niezbyt jasno wyjaśnione przygotowanie przepisu, może wszystko popsuć i doprowadzić do wyrzucenia nieskończonego nawet ciasta. Miała być chałka z nowego przepisu (poprzedni tutaj), ale niestety wylądowała w koszu na śmieci. No cóż, zdarza się...

Niezrażona porażką, postanowiłam wykorzystać pozostałe drożdże i upiec brioszki.  Przepis na nie już od dawna chciałam wypróbować.
Bułeczki, które zrobiłam w foremkach do muffinów,  wyszły naprawdę rewelacyjne! Puszyste, maślane i odpowiednio słodkie. Idealne do dżemu, miodu albo po prostu do filiżanki herbaty.

Na pewno będę wracać do tego przepisu nieraz.


Brioszki
(źródło przepisu, z moimi niewielkimi zmianami)

Składniki (na ok. 8 sztuk):
  • 15 g świeżych drożdży
  • 20 g mleka
  • 190 g mąki
  • 40 g cukru (dodałam 55 g cukru brązowego)
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 110 g miękkiego masła
  • garść rodzynek

Drożdże pokruszyć do kubka i utrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać całe mleko i 1 łyżeczkę mąki. Całość dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min (jeżeli w kuchni jest chłodno, można wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st.).

Mąkę przesiać do miski, dodać: jajka, sól i wyrośnięte drożdże, a następnie wszystko zmiksować aż powstanie gładka masa.

Powoli wsypywać cukier, cały czas miksując - aż ciasto zacznie przypominać kulę (nie będzie takie gęste, żeby powstała zgrabna kula).

Dodać masło pokrojone w kostkę i miksować tak długo, aż masło wmiesza się w ciasto i całość będzie gładka i błyszcząca. Dodać rodzynki. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.

Rozgrzać piekarnik do 190 - 200 st.

Ciasto nałożyć łyżką do foremek. Wierzch każdej brioszki posmarować mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. 

Piec przez ok. 15 min. (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger