4.4.13

Ciasteczka imbirowe na niepogodę

To, co dzieje się za oknami chyba nie wymaga komentarza. Nawet pogoda w tym kraju zwariowała, a niekorzystny biomet wpływa na samopoczucie (pozdrawiam wszystkich meteopatów, którzy cierpią tak samo jak ja!). Ponieważ ta "piękna zima tej wiosny" raczej nie zachęca do aktywnego życia, warto zrobić sobie małą przyjemność i upiec pyszne i zdrowe ciasteczka imbirowe.
Imbir ma wiele właściwości leczniczych. Nie tylko rozgrzewa i skutecznie wspiera walkę z przeziębieniem, ale także pomaga przy mdłościach i problemach żołądkowych.   
 
Ciasteczka imbirowe, czyli gingersnaps są kruche z zewnątrz i trochę ciągnące w środku. Ostrość imbiru przełamana jest słodyczą cukru i miodu, dlatego maja bardzo ciekawy smak.
 
 


Ciasteczka imbirowe
(inspirowane tym przepisem)

Składniki (na 2 blachy):
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki imbiru (lub mniej)
  • 1/2 szklanki cukru brązowego + cukier do posypania
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu

Piekarnik rozgrzać do 175 st.
 
W misce połączyć suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, imbir i cukier. Do suchych składników dodać: masło, jajko i miód i wszystko zmiksować na jednolitą masę.
 
Z ciasta formować rękami kulki o średnicy ok. 1,5 cm. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze (cukier najlepiej wsypać do miseczki). Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie.
 
Piec przez ok. 12 min. (na gotowych ciastkach będą widoczne pęknięcia).

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Poczęstowałabym się z chęcią. Lubię imbirowy smak i właśnie w tej chwili piję z czarną herbatę z kandyzowanym imbirem.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka imbirowe muszą być pyszne, porywam jedno. Albo dwa. Albo najlepiej całą garść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadlam już te ciasteczka wczoraj,sa przepyszne,chrupiace,lekko piekące w jezyk,i miodowe,bardzo ciekawa mieszanka smakow,polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. i jasne pełne piwo też świetnie do nich pasuje - mieszanka smaków jest wtedy bajeczna



    OdpowiedzUsuń
  5. Pilichola śliczne ciasteczka :))) takich z imbirkiem to jeszcze chyba nie robiłam. Przynajmniej nie pamiętam bym robiła, ale pomysł mi się bardzo podoba. Na pewno mają nutkę imbirku dającego kopa :)))
    Pozdrawiam i życze wiosny :))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię imbir, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być pyszne, uwielbiam ciasteczka, pewnie niedługo je zrobię :)
    Chciałam dodać tylko, że te zdjęcia są przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger