To, co dzieje się za oknami chyba nie wymaga komentarza. Nawet pogoda w tym kraju zwariowała, a niekorzystny biomet wpływa na samopoczucie (pozdrawiam wszystkich meteopatów, którzy cierpią tak samo jak ja!). Ponieważ ta "piękna zima tej wiosny" raczej nie zachęca do aktywnego życia, warto zrobić sobie małą przyjemność i upiec pyszne i zdrowe ciasteczka imbirowe.
Imbir ma wiele właściwości leczniczych. Nie tylko rozgrzewa i skutecznie wspiera walkę z przeziębieniem, ale także pomaga przy mdłościach i problemach żołądkowych.
Ciasteczka imbirowe, czyli gingersnaps są kruche z zewnątrz i trochę ciągnące w środku. Ostrość imbiru przełamana jest słodyczą cukru i miodu, dlatego maja bardzo ciekawy smak.
Ciasteczka imbirowe
(inspirowane tym przepisem)
Składniki (na 2 blachy):
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki imbiru (lub mniej)
- 1/2 szklanki cukru brązowego + cukier do posypania
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
Piekarnik rozgrzać do 175 st.
W misce połączyć suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, imbir i cukier. Do suchych składników dodać: masło, jajko i miód i wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Z ciasta formować rękami kulki o średnicy ok. 1,5 cm. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze (cukier najlepiej wsypać do miseczki). Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie.
Piec przez ok. 12 min. (na gotowych ciastkach będą widoczne pęknięcia).
Smacznego!