Gdy tylko zobaczyłam przepis na ten sernik u Liski, która jest specjalistką od serników właśnie, wiedziałam, że muszę go jak najszybciej wypróbować. Urodziny brata to dobra ku temu okazja, a co!
Ciasto wyszło - cytując gości - bardzo wilgotne, orzeźwiające i z grudkami jak za dawnych lat. I chyba smakowało, skoro było aż tyle dokładek. Spód z karmelizowanych migdałów to świetny pomysł warty zapamiętania. A słoneczny smak mango kojarzy mi się z cudownymi wakacjami w tropikach... Więc jeśli ktoś ma ochotę popodróżować trochę w wyobraźni i przenieść się gdzieś daleko na plażowy leżak, to bardzo polecam ten sernik! A chyba każdemu się to przyda po tej przydługiej zimie.
Sernik z mango na spodzie z karmelizowanych migdałów
Składniki (na tortownicę 25 cm):
(podaję składniki pomnożone x 2 z oryginalnego przepisu, aby zrobić sernik z 1 kg sera)
Spód
- 1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Masa serowa
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 1 1/2 szklanki drobnego cukru
- 4 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru (użyłam waniliowego)
- 8 małych jajek (lub 6 dużych)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej (nie dodałam)
- 1 1/2 szklanki pulpy z mango (może być gotowa albo należy zmiksować 2 duże, dojrzałe mango)
Migdały delikatnie podprażyć na suchej patelni.
Przełożyć je do miski, a na patelni umieścić cukier, który należy rozpuścić. Dodać
migdały, obtoczyć je w karmelu i przełożyć do blendera (lub miski, w której
będziemy miksować) i drobno zmiksować (nie na proszek, tak, żeby były kawałki
migdałów).
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na dno migdały.
Ser
wymieszać łyżką z: musem mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie
dodawać po jednym jajku i miksować, ale tylko do połączenia wszystkich
składników.
Na powierzchni sernika można zrobić esy floresy z musu mango: dookoła zrobić kropki, które potem rozprowadzić przy pomocy wykałaczki.
Przelać masę delikatnie na spód. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 160 st. i piec przez ok. 50 - 60 min. (czas pieczenia zależy od tego, jak
szybko sernik się zetnie - powinien mieć delikatnie płynną konsystencję w środku
i dobrze upieczone brzegi).
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić
sernik do ostygnięcia.
Smacznego!