Toscakaka to ucierane ciasto z migdałami w karmelu, w którym można zakochać się od pierwszego kęsa! Mimo że jest raczej płaskie, jest lekkie, sycące i wilgotne dzięki maślance. Chrupiąca pralina to prawdziwa pychota - szczypta soli sprawia, że karmel jest słodki i słony zarazem.
Ciasto wygląda bardzo elegancko - jak z najlepszej cukierni, więc to idealne zwieńczenie obiadu z przyjaciółmi.
Jest tak smaczne, że warto upiec od razu dwa;)
Składniki (na tortownicę 23 cm):
Ciasto
Ciasto
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam pasty waniliowej)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta drobnej soli morskiej
- 75 g masła - roztopionego i ostudzonego
- 75 ml maślanki
Pralina
- 125 g masła
- 125 g jasnego brązowego cukru muscovado
- 150 g migdałów w płatkach
- 50 ml mleka
- pół łyżeczki drobnej soli morskiej
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i odstawić na bok.
Jajka (w całości) utrzeć w misie miksera z cukrem i wanilią - powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa (zajmie to kilka min.). Dodawać przesiane składniki, na zmianę z przestudzonym masłem i maślanką - w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie przełożyć do niej ciasto.
Piec w temperaturze 160 st. przez 25 - 30 min., do tzw. suchego patyczka.
Mniej więcej po 15 min. od wstawienia ciasta do piekarnika, zacząć przygotowywać pralinę - powinna być gotowa zanim ciasto się upiecze.
Wszystkie składniki na pralinę włożyć do garnuszka, zagotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotować ok. 5 min. aż lekko zgęstnieje. Uważać, żeby się nie przypaliło!
Wyjąć ciasto z piekarnika, temperaturę podwyższyć do 210 st. Całą pralinę wylać na wierzch ciasta i równo rozprowadzić. Ciasto z powrotem włożyć do piekarnika, blisko grzałki (na górną półkę).
Piec od tego momentu przez 5 - 10 min., aż wierzch będzie chrupiący i złoto-brązowy.
Smacznego!