29.4.13

Toscakaka - obłędne skandynawskie ciasto

Toscakaka to ucierane ciasto z migdałami w karmelu, w którym można zakochać się od pierwszego kęsa! Mimo że jest raczej płaskie, jest lekkie, sycące i wilgotne dzięki maślance. Chrupiąca pralina to prawdziwa pychota - szczypta soli sprawia, że karmel jest słodki i słony zarazem. 
Ciasto wygląda bardzo elegancko - jak z najlepszej cukierni, więc to idealne zwieńczenie obiadu z przyjaciółmi.
Jest tak smaczne, że warto upiec od razu dwa;)
 
 
Toscakaka
(źródło przepisu)  
 
Składniki (na tortownicę 23 cm):

Ciasto
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam pasty waniliowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta drobnej soli morskiej
  • 75 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 75 ml maślanki
Pralina
  • 125 g masła
  • 125 g jasnego brązowego cukru muscovado
  • 150 g migdałów w płatkach
  • 50 ml mleka
  • pół łyżeczki drobnej soli morskiej
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i odstawić na bok.
 
Jajka (w całości) utrzeć w misie miksera z cukrem i wanilią - powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa (zajmie to kilka min.). Dodawać przesiane składniki, na zmianę z przestudzonym masłem i maślanką - w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie przełożyć do niej ciasto.
 
Piec w temperaturze 160 st. przez 25 - 30 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Mniej więcej po 15 min. od wstawienia ciasta do piekarnika, zacząć przygotowywać pralinę - powinna być gotowa zanim ciasto się upiecze.
 
Wszystkie składniki na pralinę włożyć do garnuszka, zagotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotować ok. 5 min. aż lekko zgęstnieje. Uważać, żeby się nie przypaliło!

Wyjąć ciasto z piekarnika, temperaturę podwyższyć do 210 st. Całą pralinę wylać na wierzch ciasta i równo rozprowadzić. Ciasto z powrotem włożyć do piekarnika, blisko grzałki (na górną półkę).
 
Piec od tego momentu przez 5 - 10 min., aż wierzch będzie chrupiący i złoto-brązowy.
 
Smacznego!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger