29.4.13

Toscakaka - obłędne skandynawskie ciasto

Toscakaka to ucierane ciasto z migdałami w karmelu, w którym można zakochać się od pierwszego kęsa! Mimo że jest raczej płaskie, jest lekkie, sycące i wilgotne dzięki maślance. Chrupiąca pralina to prawdziwa pychota - szczypta soli sprawia, że karmel jest słodki i słony zarazem. 
Ciasto wygląda bardzo elegancko - jak z najlepszej cukierni, więc to idealne zwieńczenie obiadu z przyjaciółmi.
Jest tak smaczne, że warto upiec od razu dwa;)
 
 
Toscakaka
(źródło przepisu)  
 
Składniki (na tortownicę 23 cm):

Ciasto
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam pasty waniliowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta drobnej soli morskiej
  • 75 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 75 ml maślanki
Pralina
  • 125 g masła
  • 125 g jasnego brązowego cukru muscovado
  • 150 g migdałów w płatkach
  • 50 ml mleka
  • pół łyżeczki drobnej soli morskiej
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i odstawić na bok.
 
Jajka (w całości) utrzeć w misie miksera z cukrem i wanilią - powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa (zajmie to kilka min.). Dodawać przesiane składniki, na zmianę z przestudzonym masłem i maślanką - w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie przełożyć do niej ciasto.
 
Piec w temperaturze 160 st. przez 25 - 30 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Mniej więcej po 15 min. od wstawienia ciasta do piekarnika, zacząć przygotowywać pralinę - powinna być gotowa zanim ciasto się upiecze.
 
Wszystkie składniki na pralinę włożyć do garnuszka, zagotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotować ok. 5 min. aż lekko zgęstnieje. Uważać, żeby się nie przypaliło!

Wyjąć ciasto z piekarnika, temperaturę podwyższyć do 210 st. Całą pralinę wylać na wierzch ciasta i równo rozprowadzić. Ciasto z powrotem włożyć do piekarnika, blisko grzałki (na górną półkę).
 
Piec od tego momentu przez 5 - 10 min., aż wierzch będzie chrupiący i złoto-brązowy.
 
Smacznego!
 

9 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie, ale niestety za dużo masła jak na moje schorowane serducho :( Lekarz pozwala mi tylko na oleje roślinne, najlepiej rzepakowy, bogaty w omega-3. W cieście to jeszcze bym jakoś zastąpiła, ale w pralinie chyba już nie da rady ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może pralina by wyszła bez masła - z samego cukru w końcu też robi się karmel, warto spróbować:)

      Usuń
    2. zostawmy tak jak jest , boski smak z przepisu na przepis rozkręcasz się pozdr alice kiss

      Usuń
  2. Oj jak bym zjadła. Jak widzę te płatki migdałowe to aż mnie skręca. Z chęcią wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwykle nie jestem fanka superslodkich ciast, ale to uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. jest przepyszne,platki wygladaja bosko ,a smakują cudownie,ciasto na spodzie tez ma smaczek,na stole stanowi fajna dekoracje,zachecam do pieczenia,warto!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny i ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zabieram się do tego ciasta już jakiś czas, pysznie Twoje wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger