Programy kulinarne Ewy Wachowicz zdecydowanie nie należą do moich ulubionych, ale z ciekawości postanowiłam sprawdzić jej przepis na babkę piaskową. Ciasto wyszło smaczne, ale dosyć suche (choć czy nie w taki właśnie sposób objawia się ta "piaskowość"?). Z filiżanką dobrej herbaty smakuje o wiele lepiej.
Babka piaskowa Ewy Wachowicz
Źródło przepisu
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 kostka masła lub margaryny - rozpuszczona i ostudzona
- 180 g mąki pszennej
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 20 g kakao
*Dobre rady - aby zminimalizować szansę na zrobienie się zakalca:
- wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
- rozpuszczone masło musi być ostudzone
- mąkę należy przesiać
- mąkę należy zmiksować z masą jajeczną tylko do momentu połączenia się składników
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Jajka
ubić z cukrem i cukrem waniliowym nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę.
Wmieszać: przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i
roztopione, ostudzone masło. 2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i
posypanej mąką formy.
Pozostałą połączyć z przesianym kakao.
Piec przez ok. 45 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!