środa, 13 marca 2013

Babka drożdżowa Magdy Gessler

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego pora przetestować kilka przepisów na świąteczne wypieki.

Ciasto drożdżowe to specjalność mojej Babci. Do tej pory nikt inny nie odważył się go upiec. Aż do teraz... Moja babka wyszła puszysta i bardzo smaczna. Choć babcinej wersji i tak nic nie jest w stanie przebić.


Babka drożdżowa Magdy Gessler
(przepis pochodzi podobno z książki Kuchnia - moja pasja)

Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam sojowego)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny (nie dodałam)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki rodzynek

W letnim mleku rozpuścić drożdże. Dodać 0,5 szklanki mąki i wymieszać całość na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

Ubić mikserem jajka i żółtka razem z: cukrem, skórką cytrynową, solą i cukrem waniliowym. Dodać masę jajeczną do zaczynu. Dosypać resztę mąki i zmiksować całość do uzyskania gładkiego ciasta.

Dodać masło pokrojone na kawałki i miksować do jego połączenia z ciastem. Na koniec dodać rodzynki.

Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pozostawić do wyrastania, do momentu podwojenia jego objętości - u mnie trwało to ok. 1 h.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 30 - 40 min. (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!



 

3 komentarze:

  1. jadłem u sąsiadki popijając winem - świetne

    OdpowiedzUsuń

Cukry Proste bardzo dziękują za komentarz i zapraszają ponownie!:)