niedziela, 17 marca 2013

Babka piaskowa Ewy Wachowicz

Programy kulinarne Ewy Wachowicz zdecydowanie nie należą do moich ulubionych, ale z ciekawości postanowiłam sprawdzić jej przepis na babkę piaskową. Ciasto wyszło smaczne, ale dosyć suche (choć czy nie w taki właśnie sposób objawia się ta "piaskowość"?). Z filiżanką dobrej herbaty smakuje o wiele lepiej.


Babka piaskowa Ewy Wachowicz
Źródło przepisu

Składniki:
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła lub margaryny - rozpuszczona i ostudzona
  • 180 g mąki pszennej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 20 g kakao

*Dobre rady - aby zminimalizować szansę na zrobienie się zakalca:
  • wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
  • rozpuszczone masło musi być ostudzone
  • mąkę należy przesiać
  • mąkę należy zmiksować z masą jajeczną tylko do momentu połączenia się składników

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę. Wmieszać: przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i roztopione, ostudzone masło. 2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
 
Pozostałą połączyć z przesianym kakao.
 
Piec  przez ok. 45 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!



Wielkanocne Smaki III 



Babki i babeczki

3 komentarze:

  1. Fajna foremka na babkę...babka oczywiście też..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  2. babka pyszna,ale faktycznie troszkę sucha,foremka piekna

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)