czwartek, 7 marca 2013

Chałka

Chałka z masłem i miodem po leżakowaniu to jedno z miłych wspomnień z przedszkola. Dla odwrócenia uwagi od dzisiejszego złego samopoczucia, postanowiłam przywrócić smak dzieciństwa i po raz pierwszy w życiu upiec tę słodką bułkę.


Problem w tym, że wszystkie wypieki na drożdżach trochę mnie przerażają. Bo te drożdże to takie kapryśne stwory, które miewają swoje humory. Coś im nie podpasuje i nie wyrosną. Na szczęście tym razem obyło się bez fochów i chałka pięknie zwiększyła swój rozmiar.

A żeby dodatkowo zwiększyć swoją szansę na sukces, skorzystałam z przepisu jednej z moich ulubionych polskich blogerek - Liski z White Plate. Jak zwykle nie zawiodłam się - chałka wyszła puszysta i pyszna. Jej zrobienie wcale nie jest skomplikowane, potrzeba tylko czasu. Akurat ten przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej pt. White Plate. Słodkie.


Chałka
 
Składniki (na 2 sztuki):
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 850 g + 150 g mąki
  • 3 jajka - lekko roztrzepane
  • 100 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody
  • do posypania: mak lub sezam (posypałam brązowym cukrem)

Drożdże włożyć do miski, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać: 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając, dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące.

Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5 - 10 min. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 h. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować, wbijając w nie pięść.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 4 części. Uformować wałki i zapleść z nich chałki. Zaplatanie chałki: 4 wałki połączyć z jednej strony, a następnie zewnętrzny wałek przełożyć w stronę środka przez dwa wałki sąsiadujące, potem z drugiej strony zewnętrzny znowu przez 2 i tak do końca.


Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem.

Piekarnik nagrzać do 180 st. Wstawić chałki i piec przez ok. 30 - 40 min.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Potrafię zjeść w niesamowitych ilościach :D Twoja wygląda bardzo apetycznie! Chcę z Tobą zamieszkać, nawet w piwnicy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wbijaj do tej piwnicy, której nie mam;) Będę Cię karmić chałką!

      Usuń
    2. Po miesiącu musiałabym się wyprowadzić, bo sama rosłabym jak na drożdżach i wyglądałabym jak buła :D oj Ola, dlaczego ja nie jestem facetem... :D

      Usuń
  2. Zrobiłaś chałkę, a ja obeszłam się smakiem :P
    Ale popatrzyłam sobie - ładna wyszła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czysta pychota i jaka prosta w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałka wszyła przednia...wiem, bo miałem szczęście spróbować - możecie mi zazdrościć!!! :-)

    P.S. Prosimy o więcej

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)