Chałka z masłem i miodem po leżakowaniu to jedno z miłych wspomnień z przedszkola. Dla odwrócenia uwagi od dzisiejszego złego samopoczucia, postanowiłam przywrócić smak dzieciństwa i po raz pierwszy w życiu upiec tę słodką bułkę.
Problem w tym, że wszystkie wypieki na drożdżach trochę mnie przerażają. Bo te drożdże to takie kapryśne stwory, które miewają swoje humory. Coś im nie podpasuje i nie wyrosną. Na szczęście tym razem obyło się bez fochów i chałka pięknie zwiększyła swój rozmiar.
A żeby dodatkowo zwiększyć swoją szansę na sukces, skorzystałam z przepisu jednej z moich ulubionych polskich blogerek - Liski z White Plate. Jak zwykle nie zawiodłam się - chałka wyszła puszysta i pyszna. Jej zrobienie wcale nie jest skomplikowane, potrzeba tylko czasu. Akurat ten przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej pt. White Plate. Słodkie.
Chałka
Składniki (na 2 sztuki):
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 90 g cukru
- 1 łyżka soli
- 850 g + 150 g mąki
- 3 jajka - lekko roztrzepane
- 100 g masła - roztopionego i ostudzonego
- do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody
- do posypania: mak lub sezam (posypałam brązowym cukrem)
Drożdże włożyć do miski, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą,
dodać: 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając, dodawać następnie jajka i
masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki - czasem należy
jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji
jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące.
Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć
je na blat i wyrabiać kolejne 5 - 10 min. Uformować kulę, lekko spryskać ją
olejem i włożyć do miski na 2 h. W tym czasie należy ciasto 2 razy
odgazować, wbijając w nie pięść.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2
części. Każdą część podzielić na 4 części. Uformować wałki
i zapleść z nich chałki. Zaplatanie chałki: 4 wałki połączyć z jednej strony, a następnie zewnętrzny wałek przełożyć w stronę środka przez dwa wałki sąsiadujące, potem z drugiej strony zewnętrzny znowu przez 2 i tak do końca.
Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kiedy wyrosną,
posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub
sezamem.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Wstawić chałki i piec przez ok.
30 - 40 min.
Smacznego!