czwartek, 28 lutego 2013

Chlebek baaardzo bananowy


Podobno banany to ulubione owoce Polaków - każdy z nas zjada ich 5 kg rocznie. W takim razie, to ciasto też powinno mieć rzeszę amatorów. Jest intensywnie bananowe i wilgotne. Kawałki czekolady, rozpuszczone w środku, dodatkowo podbijają smak.
Choć długo pozostaje świeże, ciężko się o tym przekonać, bo znika w mgnieniu oka! A robi się je równie szybko.
Może wygląd chlebka nie jest zbyt zachęcający, ale jego obłędny smak wszystko rekompensuje.


Chlebek bananowy

Składniki (na keksówkę):
  • 5 bardzo dojrzałych bananów
  • 120 g cukru brązowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 75 g margaryny
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • tabliczka mlecznej czekolady

Piekarnik nagrzać do 180 st.
 
Banany rozgnieść widelcem i zmiksować z: brązowym cukrem, cukrem waniliowym, margaryną i jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z: proszkiem, sodą i solą. Na koniec wmieszać pokrojoną na małe kawałki czekoladę.
 
Ciasto wlać do formy.
 
Piec przez ok. 1 h.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam banany i wszystko o bananowym smaku i zapachu! To ciasto było przepyszne! Bananowe, czekoladowe, rozpływające się w ustach i chyba dlatego też tak szybko znika ;)

    Czekam na kolejne pyszności :D
    Di

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, mój testerze smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu boski,a wygląda tez pięknie i jaki zdrowy

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebki bananowe nie mają wyglądać, tylko smakować. Takie dziwne kolory to cały ich urok. Twój jest bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie znałam takich cudów, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)