Podobno banany to ulubione owoce Polaków - każdy z nas zjada ich 5 kg rocznie. W takim razie, to ciasto też powinno mieć rzeszę amatorów. Jest intensywnie bananowe i wilgotne. Kawałki czekolady, rozpuszczone w środku, dodatkowo podbijają smak.
Choć długo pozostaje świeże, ciężko się o tym przekonać, bo znika w mgnieniu oka! A robi się je równie szybko.
Może wygląd chlebka nie jest zbyt zachęcający, ale jego obłędny smak wszystko rekompensuje.
Chlebek bananowy
Składniki (na keksówkę):
- 5 bardzo dojrzałych bananów
- 120 g cukru brązowego
- opakowanie cukru waniliowego
- 75 g margaryny
- 2 jajka
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- tabliczka mlecznej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Banany rozgnieść widelcem i zmiksować z: brązowym cukrem, cukrem waniliowym, margaryną i jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z: proszkiem, sodą i solą. Na koniec wmieszać pokrojoną na małe kawałki czekoladę.
Ciasto wlać do formy.
Piec przez ok. 1 h.