3.6.21

Owsianka z pieczonym rabarbarem


Owsianka z pieczonym rabarbarem jest:
łatwa do zrobienia;
idealna na śniadanie;
bardzo smaczna.





Owsianka z pieczonym rabarbarem

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 łodyga rabarbaru + 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 35 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml mleka
  • syrop klonowy lub miód, opcjonalnie



Rabarbar można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Warzywo pozbawić twardych końcówek, obrać i pokroić. Wrzucić do naczynia żaroodpornego i wymieszać z cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min., do miękkości.

Do rondelka wsypać płatki owsiane i zalać mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, od razu zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 min., cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje, ale wciąż będzie trochę płynna.

Owsiankę przełożyć do miseczki lub na głęboki talerz, na wierzchu ułożyć rabarbar (można go wcześniej podgrzać, jeśli był pieczony dzień wcześniej), polać syropem klonowym lub miodem i podawać od razu.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger