10.6.21

Ciasto jogurtowe z truskawkami



Ciasto jogurtowe z truskawkami jest:
szybkie do zrobienia;
mało słodkie, puszyste i delikatne
.



Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki (na tortownicę 26 cm):

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 450 g truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych




Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka, cały czas miksując.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i dosypać do masy jajecznej.

Zmniejszyć obroty miksera do najmniejszych i dodać jogurt, mieszając tylko do połaczenia się składników.

Masę przełożyć do tortownicy. na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki.

Piec przez 3040 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger