Ciasto jogurtowe z truskawkami jest:
szybkie do zrobienia;
mało słodkie, puszyste i delikatne.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki (na tortownicę 26 cm):
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka, cały czas miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i dosypać do masy jajecznej.
Zmniejszyć obroty miksera do najmniejszych i dodać jogurt, mieszając tylko do połaczenia się składników.
Masę przełożyć do tortownicy. na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki.
Piec przez 30–40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
szybkie do zrobienia;
mało słodkie, puszyste i delikatne.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki (na tortownicę 26 cm):
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 450 g truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka, cały czas miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i dosypać do masy jajecznej.
Zmniejszyć obroty miksera do najmniejszych i dodać jogurt, mieszając tylko do połaczenia się składników.
Masę przełożyć do tortownicy. na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki.
Piec przez 30–40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!