Ciasto z rabarbarem:
jest błyskawiczne do zrobienia;
wychodzi wilgotne, lekkie i puszyste;
smakuje jak u babci.
Bardzo polecam!
Ciasto z rabarbarem jak u babci
Składniki (na tortownicę 30 cm):
- 200 g masła, miękkiego
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki mleka
- ok. 340 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki
Masło ubić z cukrem i solą. Nie przerywając miksowania, dodać po kolei jajka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i dosypać do reszty składników. Dolać mleko.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy. Na wierzchu rozłożyć rabarbar.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 30–40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!