20.5.21

Ciasto z kawą, cynamonem i brązowym cukrem



Ciasto z kawą, brązowym cukrem i cynamonem jest:
łatwe i szybkie do zrobienia;
z posypką z kawy w granulkach, brązowego cukru i cynamonu;
wilgotne, pulchne i maślane;
bardzo smaczne
.



Ciasto z kawą, cynamonem i brązowym cukrem

Składniki (na blachę 20 x 20 cm):

  • 90 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki kawy w granulkach
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 190 ml mleka
  • 120 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1/2 łyżki kawy w granulkach




Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę do pieczenia natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

W miseczce wymieszać brązowy cukier z cynamonem i kawą, odstawić na bok.

Zmiksować razem: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, jajka, mleko i masło.

Połowę ciasta przełożyć do formy. Posypać połową cukru z cynamonem i kawą. Wyłożyć resztę ciasta i posypać resztą cukru, cynamonu i kawy.

Piec przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger