7.1.21

Słodkie bułeczki wg Elizy Mórawskiej


Słodkie bułeczki są:
idealne na śniadanie lub podwieczorek,
niezbyt trudne do zrobienia,
z kruszonką na wierzchu,
pulchne i pyszne.


Słodkie bułeczki z kruszonką
(źródło: Chleb i okruszki Eliza Mórawska-Kmita)

Składniki (na 56 sztuk):

  • 260 g mąki chlebowej
  • 80 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży  
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g stopionego masła lub oleju
Dodatkowo
  • 1 jajko + 1 łyżka wody
Kruszonka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki




Mleko lekko podgrzać (do 3740°C), dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 15 min.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dolać mleko z drożdżami, a następnie masło. Całość wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto (można użyć miksera z końcówką-hakiem).

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4560 min, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 lub 6 równych części. Z każdej uformować wałek o dł. 2030 cm i zwinąć go w ślimaka. 

Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na drugie wyrastanie na 3040 min.

W tym czasie w miseczce rozetrzeć między placami składniki na kruszonkę, aż będą przypominać okruchy chleba.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z wodą, a następnie posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 1014 min.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger