Słodkie bułeczki są:
idealne na śniadanie lub podwieczorek,
niezbyt trudne do zrobienia,
z kruszonką na wierzchu,
pulchne i pyszne.
Słodkie bułeczki z kruszonką
(źródło: Chleb i okruszki Eliza Mórawska-Kmita)
Składniki (na 5–6 sztuk):
- 260 g mąki chlebowej
- 80 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g cukru pudru
- 30 g stopionego masła lub oleju
Dodatkowo
- 1 jajko + 1 łyżka wody
Kruszonka
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki mąki
Mleko lekko podgrzać (do 37–40°C), dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 15 min.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dolać mleko z drożdżami, a następnie masło. Całość wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto (można użyć miksera z końcówką-hakiem).
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45–60 min, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 lub 6 równych części. Z każdej uformować wałek o dł. 20–30 cm i zwinąć go w ślimaka.
Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na drugie wyrastanie na 30–40 min.
W tym czasie w miseczce rozetrzeć między placami składniki na kruszonkę, aż będą przypominać okruchy chleba.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z wodą, a następnie posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 10–14 min.
Tadam!