14.1.21

Czekoladowe ciasto buraczane


Czekoladowe ciasto buraczane jest:
łatwe do zrobienia,
podobne do murzynka,
wilgotne, 
pulchne, 
sycące, 
dosyć ciężkie.


Czekoladowe ciasto buraczane

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 250 g buraków (waga po obraniu i odcięciu końcówek)
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
  • 180 g cukru
  • 130 g mąki
  • 1 łyżka kawy w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Buraki umyć, odciąć końcówki, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C. przez ok. 1 h (do miękkości). Upieczone buraki odwinąć z folii, ostudzić i obrać, a następnie zblendować.

Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Żółtka zmiksować z cukrem, aż będą jasne i puszyste.

Mąkę, kawę, kakao i proszek do pieczenia przesiać razem, a następnie dodać do cukru z żółtkami.

Dodać buraki i czekoladę z masłem.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników.

Masę przełożyć do natłuszczonej formy. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 4050 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger