Czekoladowe ciasto buraczane jest:
łatwe do zrobienia,
podobne do murzynka,
wilgotne,
pulchne,
sycące,
dosyć ciężkie.
Czekoladowe ciasto buraczane
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 250 g buraków (waga po obraniu i odcięciu końcówek)
- 200 g masła, pokrojonego w kostkę
- 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 5 jajek, żółtka i białka oddzielnie
- 180 g cukru
- 130 g mąki
- 1 łyżka kawy w proszku
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Buraki umyć, odciąć końcówki, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C. przez ok. 1 h (do miękkości). Upieczone buraki odwinąć z folii, ostudzić i obrać, a następnie zblendować.
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Żółtka zmiksować z cukrem, aż będą jasne i puszyste.
Mąkę, kawę, kakao i proszek do pieczenia przesiać razem, a następnie dodać do cukru z żółtkami.
Dodać buraki i czekoladę z masłem.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników.
Masę przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40–50 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!