21.1.21

Drożdżówki z powidłami śliwkowymi


Drożdżówki z powidłami śliwkowymi:
są niezbyt trudne do zrobienia,
wychodzą mięciutkie, lekkie i puszyste,
najlepiej smakują w dniu pieczenia.


Drożdżówki z powidłami śliwkowymi

Składniki (na ok. 12 sztuk): 

Rozczyn
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 2 łyżki mąki
Ciasto
  • 75 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 470 g mąki
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
Ponadto
  • ok. 350 g powideł śliwkowych (im gęstsze, tym lepiej)
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka



Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko, a potem mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.

W misie miksera umieścić: zaczyn, mąkę, cukier, sól i mleko i zmiksować. Dodając pod koniec stopniowo masło, zagnieść całość przy pomocy końcówki-haka, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i zagnieść krótko. 

Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Wierzch posmarować równomiernie powidłami, zostawiając ok. 1 cm pustych brzegów, a następnie zwinąć jak roladę (wzdłuż dłuższego brzegu). Pokroić ostrym nożem na drożdżówki o grubości 3 1/2 cm.

Drożdżówki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciami do boków. Trzonkiem łyżki lub szpatułki nacisnąć wzdłuż środka każdej drożdżówki tak, żeby brzegi uniosły się trochę do góry.

Odstawić do wyrastania na 10–15 min.

Po tym czasie, w miseczce rozkłócić jajko z mlekiem i posmarować wierzch drożdżówek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 15 min, aż drożdżówki będą rumiane.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger