Monkey Bread:
to amerykański słodki chlebek tear-and-share, czyli do odrywania,
składa się z kawałków ciasta drożdżowego oblepionych słodką cynamonową posypką,
nie jest bardzo trudny do zrobienia,
wychodzi miękki, lepiący, aromatyczny i obłędnie pyszny (ale najlepiej zjeść go w dniu pieczenia).
Bardzo polecam:)
Monkey Bread
Składniki (na formę do babki z kominem o śr. ok. 24 cm i poj. 2–2 1/2 l):
Rozczyn
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 2 łyżki mąki
Ciasto
- 370 g mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 2/3 szklanki mleka
- 30 g masła, miękkiego
Cynamonowa posypka
- 70 g masła
- 150 g cukru brązowego lub trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko, a potem mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Do misy miksera wsypać mąkę i sól. Dodać zaczyn i zacząć wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką-hakiem. Dolać mleko, a następnie masło. Całość zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość (wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką).
70 g masła rozpuścić i odrobiną wysmarować dokładnie formę. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto odgazować, wbijając w nie pięść. Odrywać porcje ciasta i formować dłońmi kulki wielkości nie większej niż piłeczka pinpongowa.
Każdą kulkę obtoczyć w roztopionym maśle, a następnie w posypce cynamonowej. Układać w formie jedna obok drugiej, a potem jedna na drugiej, w małych odstępach i bez mocnego dociskania (jeszcze urosną).
Odstawić na drugie wyrastanie na 45–60 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25–30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i natychmiast przełożyć na talerz (ostudzony chlebek przyklei się do formy i będzie trudno go wyjąć).
Tadam!