3.12.20

Monkey Bread


Monkey Bread:
to amerykański słodki chlebek tear-and-share, czyli do odrywania,
składa się z kawałków ciasta drożdżowego oblepionych słodką cynamonową posypką,
nie jest bardzo trudny do zrobienia,
wychodzi miękki, lepiący, aromatyczny i obłędnie pyszny (ale najlepiej zjeść go w dniu pieczenia).

Bardzo polecam:)


Monkey Bread

Składniki (na formę do babki z kominem o śr. ok. 24 cm i poj. 2–2 1/2 l):

Rozczyn
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 2 łyżki mąki
Ciasto
  • 370 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki mleka
  • 30 g masła, miękkiego
Cynamonowa posypka
  • 70 g masła
  • 150 g cukru brązowego lub trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu




Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko, a potem mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.

Do misy miksera wsypać mąkę i sól. Dodać zaczyn i zacząć wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką-hakiem. Dolać mleko, a następnie masło. Całość zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość (wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką).

70 g masła rozpuścić i odrobiną wysmarować dokładnie formę. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto odgazować, wbijając w nie pięść. Odrywać porcje ciasta i formować dłońmi kulki wielkości nie większej niż piłeczka pinpongowa.

Każdą kulkę obtoczyć w roztopionym maśle, a następnie w posypce cynamonowej. Układać w formie jedna obok drugiej, a potem jedna na drugiej, w małych odstępach i bez mocnego dociskania (jeszcze urosną).

Odstawić na drugie wyrastanie na 45–60 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25–30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i natychmiast przełożyć na talerz (ostudzony chlebek przyklei się do formy i będzie trudno go wyjąć).

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger