Ciasto pomarańczowe jest:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić olejem.
Do misy miksera przesiać: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dosypać cukier.
W drugiej misce wymieszać razem: olej, jajka, mleko i skórkę pomarańczową.
Mokre dodać do suchych i całość zmiksować na gładką masę.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po ok. 10 min. zdjąć rant tortownicy. Ostudzić.
Cukier puder przesiać do miseczki, dolać sok pomarańczowy i utrzeć na gładko. Jeśli lukier będzie za rzadki, to dosypać cukru; jeśli za gęsty, to dolać soku.
Gotowym lukrem polać wierzch ciasta.
Tadam!
w świątecznym klimacie,
niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia,
ze skórką otartą z pomarańczy w środku oraz polane lukrem z sokiem pomarańczowym,
aromatyczne, pulchne i wilgotne.

niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia,
ze skórką otartą z pomarańczy w środku oraz polane lukrem z sokiem pomarańczowym,
aromatyczne, pulchne i wilgotne.
Ciasto pomarańczowe z lukrem
Składniki (na tortownicę 18 cm):
Składniki (na tortownicę 18 cm):
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g cukru (lub mniej, ciasto wychodzi mocno słodkie)
- 110 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 jajka
- 160 ml mleka
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem, jeśli nie jest ekologiczna)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić olejem.
Do misy miksera przesiać: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dosypać cukier.
W drugiej misce wymieszać razem: olej, jajka, mleko i skórkę pomarańczową.
Mokre dodać do suchych i całość zmiksować na gładką masę.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po ok. 10 min. zdjąć rant tortownicy. Ostudzić.
Cukier puder przesiać do miseczki, dolać sok pomarańczowy i utrzeć na gładko. Jeśli lukier będzie za rzadki, to dosypać cukru; jeśli za gęsty, to dolać soku.
Gotowym lukrem polać wierzch ciasta.
Tadam!