10.12.20

Ciasto pomarańczowe z lukrem


Ciasto pomarańczowe jest:
w świątecznym klimacie,
niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia,
ze skórką otartą z pomarańczy w środku oraz polane lukrem z sokiem pomarańczowym,
aromatyczne, pulchne i wilgotne
.



Ciasto pomarańczowe z lukrem

Składniki (na tortownicę 18 cm):

  • 160 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g cukru (lub mniej, ciasto wychodzi mocno słodkie)
  • 110 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem, jeśli nie jest ekologiczna)
Lukier pomarańczowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić olejem.

Do misy miksera przesiać: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dosypać cukier.

W drugiej misce wymieszać razem: olej, jajka, mleko i skórkę pomarańczową.

Mokre dodać do suchych i całość zmiksować na gładką masę.

Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piec przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po ok. 10 min. zdjąć rant tortownicy. Ostudzić.

Cukier puder przesiać do miseczki, dolać sok pomarańczowy i utrzeć na gładko. Jeśli lukier będzie za rzadki, to dosypać cukru; jeśli za gęsty, to dolać soku.

Gotowym lukrem polać wierzch ciasta.

Tadam!






Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger