Crème brûlée, czyli jeden z najbardziej znanych deserów:
to zapiekany waniliowy krem śmietankowo-jajeczny zwieńczony skorupką ze skarmelizowanego cukru,
jest łatwy i szybki do zrobienia,
wychodzi przepyszny.
Crème brûlée
Składniki (na ok. 3 małe porcje):
- 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo
- 3 łyżeczki cukru białego, trzcinowego lub brązowego
W garnuszku powoli zagotować kremówkę z wanilią, odstawić na chwilę do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć przez chwilę z cukrem, do momentu aż zaczną zmieniać kolor, ale nie będą jeszcze puszyste.
Powoli dolać do żółtek kremówkę, mieszając szpatułką.
Całość przecedzić przez sitko.
Przelać masę do kokilek tak, żeby sięgała do 2 cm wysokości naczynek. Każdą kokilką uderzyć o blat, żeby pozbyć się bąbelków powietrza w masie.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 100°C (grzałka góra-dół) przez ok. 50 min. (masa nie będzie do końca sztywna).
Ostudzić, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 3 h.
Przed podaniem wyjąć z lodówki i osuszyć wierzch ręcznikiem papierowym. Każdą porcję posypać 1 łyżeczką cukru i skarmelizować przy pomocy palnika (podobno można też wstawić na chwilę do piekarnika z funkcją grilla, ale nie próbowałam tej metody).
Tadam!