Shortbread z Bouchon Bakery:
to kruche ciasto pokrojone na kawałki i podawane w formie ciasteczek,jest maślane, waniliowe i pyszne,
w smaku przypomina ciasteczka marki Walkers (to te w opakowaniu w szkocką kratę).
Shortbread
(źródło: Bouchon Bakery Thomas Keller)
Składniki (na 24 sztuki):
Masło zmiksować, aż będzie gładkie.
Dodać 90 g cukru i sól, miksować na średnich obrotach przez ok. 2 min., aż masa będzie puszysta. Zeskrobać masę ze ścianek miski i dodać wanilię, miksować przez 30 sek.
Dosypać 1/2 mąki i miksować na małych obrotach przez 15–30 sek., dodać resztę mąki i znów miksować tyle samo czasu.
Ciasto przełożyć na blat i uformować z niego kwadrat o boku 12,7 cm (ta wartość jest przeliczana z cali). Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na min. 2 h (a maks. 2 dni).
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kwadrat o boku 22,7 cm (jeśli ciasto łamie się, poczekać, aż trochę zmięknie).
Ostrym nożem podzielić ciasto na 3 części w poziomie i 8 w pionie, tak żeby uzyskać 24 ciasteczka. Posypać wierzch 2 łyżkami cukru.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (na trzecim poziomie) przez 17–19 min.
Tadam!
(źródło: Bouchon Bakery Thomas Keller)
Składniki (na 24 sztuki):
- 180 g masła, miękkiego
- 90 g + 2 łyżki cukru
- 2 g soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii
- 270 g mąki
Masło zmiksować, aż będzie gładkie.
Dodać 90 g cukru i sól, miksować na średnich obrotach przez ok. 2 min., aż masa będzie puszysta. Zeskrobać masę ze ścianek miski i dodać wanilię, miksować przez 30 sek.
Dosypać 1/2 mąki i miksować na małych obrotach przez 15–30 sek., dodać resztę mąki i znów miksować tyle samo czasu.
Ciasto przełożyć na blat i uformować z niego kwadrat o boku 12,7 cm (ta wartość jest przeliczana z cali). Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na min. 2 h (a maks. 2 dni).
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kwadrat o boku 22,7 cm (jeśli ciasto łamie się, poczekać, aż trochę zmięknie).
Ostrym nożem podzielić ciasto na 3 części w poziomie i 8 w pionie, tak żeby uzyskać 24 ciasteczka. Posypać wierzch 2 łyżkami cukru.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (na trzecim poziomie) przez 17–19 min.
Tadam!